VIX Index: Hvad er det og hvordan fungerer det?

vix

Volatilitetindekset VIX er en af de mest benyttede parametre brugt til at vurdere markedssentiment. Volatilitetsindekset er ofte brugt til at hedge risiko, men er også flittigt brugt af aktive tradere.

Hvad er VIX?

VIX er et real-tids volatilitetsindex, der er skabt af Chicago Board Options Exchange, som også går under forkortelsen CBOE. Det var det første finansielle instrument der blev brugt til at kvantificere markedets forventninger til volatilitet.

VIX Volatilitetsindeks
VIX Volatilitetsindeks

VIX er udregnet ved at benytte prisen fra SPX index optioner og udtrykkes procentmæssigt. Hvis VIX stiger i kurs, betyder det oftest at S&P 500 falder, og hvis VIX kursen falder, betyder det oftest at S&P forløber stabilt.

Som beskrevet ovenfor er VIX altså udelukkende lavet ud fra S&P500 og SPX (S&P 500 future), men VIX bruges stadig til at danne et billede over hele det amerikanske marked. Dette skyldes at S&P 500 generelt giver det mest gennemsnitlige billede af, hvordan de amerikanske aktier klarer sig.

Hvorfor handle VIX?

Der kan være mange grunde til at handle VIX, enten fordi man ønsker at hedge risiko eller fordi man er aktiv trader og synes det er et godt instrument at handle.

VIX betegnes også som et fear/stress index, da indekset nærmest er omvendt korrelerende med aktieindekser. Dette er årsagen til den oftest bruges til at hedge sine positioner i aktier. Forestil dig at der lige har været en langt solidt bull-run og man begynder at se volatiliteten stige en smule og et VIX indeks der er presset helt ned i kurs, her kan man købe VIX for at tjene penge på den forestående korrektion, mens ens aktiepositioner dog taber i værdi.

Det kræver selvfølgelig at man er til aktiv handel, og har nogenlunde styr på at spotte trendvendinger.

[mstock id=”1701″]