Daytrading 2020 – Ultimativ guide

daytrading

Livet som daytrader lyder for mange som en spændende beskæftigelse, men er det overhovedet muligt at gøre daytrading til en levevej? Absolut. Men det bør ikke forventes, at det er noget man bare springer ud i og laver penge fra dag ét. Faktisk er der nok større chance nok for at din bankrulle ender på nul, hvis du overhovedet ikke har gjort nogle overvejelser om f.eks. risiko håndtering og strategi.

Hvad er daytrading?

Daytrading handler om at lave kortsigtet profit på både nedadgående og opadgående prisudvikling. Mange starter indenfor daytrading, fordi de ønsker at tjene nemme og hurtige penge. Det er desværre ikke nemt og pengene kan tabes lige så hurtigt som de kan tjenes. Dette kan man også se på de forskellige brokers hjemmesider, hvor det typisk er over 75% af deres kunder der taber penge.

67% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should
consider whether you can afford to take the high risk of losing your money.

Men hvis man lykkedes med daytrading, kan det være et meget lukrativ foretagende. Det sker dog ikke efter dag ét. Trading er en disciplin der kan tage flere år at mestre. Denne guide giver overblik over de største faldgruber nybegyndere tenderer at falde i.

Daytrading platform

Som det første i din rejse som daytrader, bør du finde en daytrading platform der passer til dine behov og ikke har for store omkostninger. Derfor bør du finde ud af, hvad og hvordan du ønsker at daytrade. Indenfor daytrading er der mange aktiver der egner sig, det kan bl.a. være aktier, etf’er, indeksfutures og råvarerfutures. Derudover skal du også gøre op med dig selv, om du ønsker at handle med eller uden gearing.

Ud fra ovenstående parameter kan du undersøge, hvilken broker der er billigst for dig. For at finde ud af dette, bør du kigge på dit ønskede aktivs spread (differencen mellem købs og salgspris). Derudover, bør du også undersøge margin-satser, hvis du ønsker at handle med gearing. Sidst men ikke mindst, er det også vigtigt at du vælger en platform/broker der har en graf-pakke der passer til dine behov.

Daytrade strategi

Der findes mange forskellige daytrading strategier, så det handler bare om at finde ud af, hvilken strategi der passer bedst til en selv. Jeg har valgt at bringe eksempler på to strategier, som ofte blive brugt:

Trend-follow

Her identificerer man om et marked er i opadgående eller nedadgående trend. Derefter følger man denne trend og køber f.eks. pull-backs i et opadgående aktiv. Hvis et marked er i nedadgående trend går man kort på pull-backs.

trend-follow strategi
Trend-follow entries

Man kan bruge mange indikatorer til at bekræfte end trend, på billedet ovenfor er der brugt en simpel trendlinje. Her ville man med en trend-follow strategi køber på pull-backs, når trendlinjen rammes. Der kan blot stakkes op på positoner indtil trenden vender, så længe man rykker stop-loss på alle positioner med op, hver gang trendlinjen rammes.

Scalping

Scalping er en strategi der består af meget kortsigtede handler, hvor profitten ofte ikke er så stor, men der kan handles ofte fordi der er mange setups.

scalping strategi
Scalping entry

På billedet ovenfor ses en graf af Nasdaq100, krusen har lagt i en range fra 11.100 til 11.135. Ved brug af scalping strategi, vil man handle på det breakout der sker, så snart trading rangen bliver brudt. Det ses tydeligt at prisen tager et tydeligt og stort hop, da prisen kommer udenfor rangen. Herefter er det forskelligt, hvornår der tages profit. Mange bruger en exit-strategi, hvor man lukker positionen ved første candlestick der lukker i en kurs under den forrige.

Erfaring og eksperimentering

Nu er der styr på det mest basale: daytrading platform og strategier. Nu mangler det vigtigste bare: Erfaring.

Erfaring med daytrade kan opnås ved at handle for fiktive penge, men det giver langt mere at øve sig med rigtige penge, hvis man har muligheden for det.

Et godt råd er, at starte med en lille konto på 5.000-10.000 dkk. Grunden til det giver langt mere at handle med rigtige penge, er at man kommer hele følelsesregistret igennem og oplever den psykologi der påvirker ens beslutninger. Det er vigtigt at bemærke, hvordan ens følelser og psykologi påvirker en, så man kan arbejde på måder der kan undgå at følelser har en påvirkning på ens beslutninger.

Der vil under erfaringsprocessen garanteret også stiftes kendskab til diverse tekniske indikatorer. Dette kan f.eks. være Simpel glidende gennemsnit (SMA), Eksponentiel glidende gennemsnit (EMA), Relative strength index (RSI), Fibbinacio sekvenser og mange flere.

67% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should
consider whether you can afford to take the high risk of losing your money.

Nogle daytradere bruger alle ovenstående indikatorer og mere til, så den aktuelle pris nærmest ikke kan ses. Andre bruger ingen tekniske indikatorer overhovedet. Der er intet der er bedre end andet, derfor er det vigtigt at man finder ud af, hvad man selv finder brugbart.

De 8 største faldgruber indenfor daytrading

Mange nye tradere laver de samme fejl, derfor har jeg listet de hyppigste fejl nedenfor. Det er anbefalelsesværdigt, at reflektere over fejlene og hvordan du undgår at lave dem. Selvom det umiddelbart kan synes nemt, kan det være meget svært.

1. Brud af egne stop-loss regler

Når et aktiv begynder at falde og nærme sig det oprindelige stop-loss, har nybegyndere det med at rykke stop-loss længere og længere ned. Dette kan ende med at blive en rigtig dyr fejl og i værste fald koste hele ens konto. Når man placerer en handel, er man nødt til at holde fast i sit oprindelige stop-loss, som burde være sat ud fra et teknisk støtte/modstandslevel.

2. Dårlig risikostyring

Det er ligeledes meget vigtigt, at have gjort sig grundige tanker omkring risikostyring. Én god tommelfinger-regel er, at man maksimalt bør kunne tabe 1% af sin samlede konto per handel. Man kan sagtens justerer procent-satsen alt efter, hvordan man har det med risiko. Man bør dog aldrig satse mere end 2,5% af den samlede konto per handel, medmindre man kan tåle at miste alle pengene. Det vigtigste er, at man har gjort sig nogle tanker og lavet regler og at disse overholdes.

3. Overtrading

En anden ting ved nye daytradere er, at der ofte hersker en voldsom utålmodighed og angst for ikke at “nå med”. Dette resulterer i, at der bliver foretaget alt for mange handler, hvilket både er dyrt fordi der er omkostninger ved hver handel, men især fordi der oftest bliver foretaget handler på forkerte præmisser. Hvis man oplever problemer med overtrading, er man nødt til at lave en regel der hedder maksimalt 5-10 handler pr. dag, indtil man slipper af med utålmodigheden.

4. Mangel på strategi og regler

I alle ovenstående faldgruber nævnes regler, dette skyldes at regler er nødvendige for at opnå succes med daytrading. Det er derudover mindst lige så vigtigt, at man altid overholder sine regler konsekvent. Det kan være svært, men det kræver god disciplin at være profitabel daytrader. Inden man opstiller regler, er det selvfølgelig essentielt at have en strategi, så der kan laves regler ud fra dette.

5. Handel på nyheder

Mange nybegyndere indenfor daytrading, tror at de kan handle på nyheder. Altså gå lang på positive nyheder og kort på dårlige nyheder. Dette er ikke en god idé af to årsager: Markedet kan sagtens falde på gode nyheder og stige på dårlige nyheder, derudover sidder der robotter og crawler nyheder og derefter handler på sekunder efter nyheder kommer frem. Mange nye tradere kommer derfor for sent og ender med tab.

6. Glemmer at fundamentaler ikke har betydning

Fundamentaler har ingen betydning for daytradere. Selvom dette kan synes som noget vrøvl, er det korrekt. Markedet er ineffektivt på kort sigt, men effektivt på lang sigt. Det er derfor vigtigt, at handle ud fra hvad markedet viser og ikke hvordan fundamentalerne er. Hvis en god aktie viser svaghed, så skal man shorte den og ikke købe fordi den måske ser billig ud.

67% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should
consider whether you can afford to take the high risk of losing your money.

7. Double-down strategier

Double-down er den bedste strategi der findes… altså, til at miste alle dine penge. Strategien er også kendt som martin-gale og er især brugt af folk på roulette-bordene. Det virker meget godt, lige indtil du mister alle dine penge i hvert fald. Derfor skal du aldrig øge din position-størrelse på en tabende handel.

8. Dårlig valg af broker

Mange brokere har meget høje omkostninger og det kan sænke sandsynligheden for at blive profitabel væsentligt. Det er derfor vigtigt at vælge en broker der har lave omkostninger på de markeder, man ønsker at handle. Eksempelvis er eToro et dyrt alternativ til aktiv og gearet handel, men billigt til køb af aktier og ETF’er. Du kan læse mere om de forskellige brokere her.

Hvad kræver profitabel daytrading?

De ovenstående faldgruber kan spare dig for mange penge, men det profitabel daytrading kræver mere. Først og fremmest og vigtigst af alt kræver det erfaring. For nogle kræver det et par års erfaring, andre mere end fem år og nogle bliver aldrig profitable. I dette afsnit vil der beskrives én ud af mange veje til at blive en profitabel daytrader.

Hvis du er helt ny indenfor trading, er det vigtigt du sætter dig ind i, hvordan det hele virker og hvad alle de mest væsentlige termer betyder. Det kan være forskellige termer, alt efter hvilke aktiver du ønsker at handle. Af vigtige termer er f.eks.: ordretyper, stop-loss, margin, gearing, spread m.fl.

Beskatning af daytrading

De fleste daytradere beskæftiger sig med CFD handel og spreadbetting, hvilket ved SKAT kaldes finansielle instrumenter. Gevinst og tab med CFD handel og spreadbetting beskattes efter lagerprincippet som kapitalindkomst. SKAT har lavet en glimrende guide, der forklarer hvordan du bør forholde dig til eventuel gevinst eller tab på finansielle instrumenter, den kan du læse her.