Vestas aktier (VWS.CO) – Analyse

<= Gå tilbage til oversigten over aktieanalyser

[mstock id=”1879″]

Live aktiekurs over Vestas aktien ($VWS.CO). Aktiegrafen leveres af Financo.

Vestas aktie – indledning

Vestas Wind Systems blev etableret i år 1898 og har hovedkvarter i Aarhus. Vestas er i dag et symbol på dansk innovation, købmandskab og bæredygtighed. Virksomheden, som i sit fulde navn hedder Vestas Wind Systems, blev etableret i år 1898 og har hovedkvarter i Aarhus.

Vestas aktien er for mange et billede af Danmarks svar på en grøn omstilling, og rigtig mange holder den efterhånden mangeårige aktie i deres portefølje. Senest har aktien oplevet rimelig vilde kursstigninger i 2020, hvor den er steget intet mindre end 140%. Det har været en ret vild rutsjetur, specielt med tanke på de katastrofale år i 2008 og 2009, hvor Vestas aktien styrtdykkede, og selskabet blev truet på sin overlevelse.

For tiden dykker Vestas aktiekurs fra sin top på 1.600 DKK. Det har gjort mange private investorer nervøse. Forventningerne til Vestas fremtid har måske ligget en anelse højt, specielt under præsidentvalget, hvor mange troede på, at et valg af Joe Biden vil sende aktien endnu højere op i kurs. Men hvad er op og ned for Vestas aktien i 2021? Financo bringer her en struktureret gennemgang af Vestas som virksomhed og aktieinvestering.

Indhold i denne artikel


Live overblik over Vestas aktien

[mstock id=”1883″]

Ovenstående informationer om Vestas / VWS.CO aktier er opdateret for [mstock asset=”VWS.CO” info=”last_update”]

[mstock id=”1884″]

*Investering indebærer en risiko for at tabe sine penge. Andre gebyrer kan forekomme.


Vestas: Nyheder

21. Februar, 2021: Vestas ser sig nødsaget til at afskedige 450 medarbejdere i USA, samtidig med at der opstår en øget konkurrence fra rivalen General Electric. Samtidig falder aktiekursen i disse dage. Kursen er allerede sendt tilbage med lidt over 22% siden toppen i kurs 1.600 DKK.

Hvad kan du tage med fra dette?
Vestas har i 2020 været en fuldstændig fænomenal investering for de danske investorer. Specielt i forbindelse med indsættelsen af den nye amerikanske præsident, Joe Biden, valgte rigtig mange at øge sine forventninger til Vestas og den grønne omstilling.

Det ser nu ud til at forventningerne ikke helt bliver opfyldt, hvorfor Vestas bliver en smule presset og mange investorer vælger at derfor tage gevinst, oven på aktiens eksplosive kursstigning. Men hvor langt skal aktien ned? Vi giver et bud i denne artikel.

Virksomhedsbeskrivelse af Vestas

Bag Vestas aktien finder vi selskabet Vestas Wind Systems, som er en dansk virksomhed, der har været ledet af administrerende direktør Henrik Andersen, siden august 2019. Vestas ejes af to investeringsselskaber, BlackRock samt Marathon Asset Management samt alle aktionærerne med aktier i Vestas.

Vestas omsatte i 2020 for 14,819 mia. EUR, hvilket er en stigning på hele 22% fra 2019, hvor de omsatte for 12,147 mia. EUR. Det må siges at være ret godt gået, for så stor en virksomhed.

I dag findes Vestas over hele verden, og Vestas har længe været den førende virksomhed indenfor deres branche. Men det har ikke altid været en dans på roser. Tilbage under finanskrisen i 2008-2009 blev Vestas virkelig sat i knæ, hvilket den historiske kurs for Vestas aktien også bevidner om. Det var så slemt, at størstedelen af investorerne solgte ud af deres aktiebeholdning i 2008-2009, fordi frygten for konkurs var blevet så massiv.

Vestas valgte imidlertid at bruge millioner af kroner på finansiel rådgivning fra to store revisionshuse, hvilket var et ret vildt valg taget deres økonomiske situation i betragtning. Men ikke desto mindre formåede Vestas derefter at vende skuden i de efterfølgende år. Så måske de rådgivningspenge var godt givet ud. Vestas aktien er i hvert fald steget mange hundrede procenter siden krisen og virksomheden har da også været med til at sætte Danmark på verdenskortet.

Vestas’ produkt

Vestas udvikler og producerer vindturbiner (vindmøller) til udvindingen af vedvarende energi. Dermed er Vestas også en af de største bidragere til den grønne omstilling, gennem konkret innovation og produktudvikling. De seneste års fokus på netop bæredygtighed, må også siges at være en stor faktor i Vestas enorme vækst. Hypen omkring grøn energi har da helt sikkert også bidraget til den store kurstigning på Vestas aktierne.

*Investering indebærer en risiko for at tabe sine penge. Andre gebyrer kan forekomme.

Med det nævnt, vil jeg altså også mene, at en investering i Vestas aktier er en tillid og tro på, at vindenergi i fremtiden skal være en af de primære energikilder. Hvorfor siger jeg så det? Jo, fordi der undertiden opstår mange andre (og kvalificerede) bud på fremtidens grønne energikilder. Flere kritikere mener blandt andet, at vindmøller ikke har en fremtid som energikilde, af den simple årsag at vi ikke har pladsen til alle de vindmøller. De fylder for meget i forhold til hvor meget strøm de kan producere, og hvis hele verdens befolkning skal have grøn energi har vi altså ikke den nødvendige plads. Lars Tvede har lavet et spændende kapitel om denne problematik i sin bog “Supertrends. Bogen er derudover glimrende læsning for enhver investor og yderst anbefales værdig, hvis du er langsigtet i dine investeringer.

Fakta om Vestas aktien ($VWS.CO)

 • Selskabs navn: [mstock asset=”VWS.CO” info=”company_name”]
 • Hjemmeside: Vestas.com
 • Type: Grøn energi
 • Aktie klassifikation: [mstock asset=”VWS.CO” info=”type”]
 • Børs: CPH OMX
 • Sektor: [mstock asset=”VWS.CO” info=”sector”]
 • Industri: [mstock asset=”VWS.CO” info=”industry”]
 • Omsætning 2020: 14,819 mia. EUR
 • Antal ansatte: [mstock asset=”VWS.CO” info=”employees”]
 • Børsværdi: [mstock asset=”VWS.CO” info=”market_cap”]
 • Højeste pris de seneste 52 uger: [mstock asset=”VWS.CO” info=”52_week_high”]
 • EPS (fortjeneste pr. aktie): €[mstock asset=”VWS.CO” info=”eps_ttm”] EUR
 • Udbytteprocent: [mstock asset=”VWS.CO” info=”dividend_yield_ta”]%
 • Udbyttesats: €[mstock asset=”VWS.CO” info=”dividend_rate_ta”] EUR
 • P/E ratio (TTM): 39,27 (Lidt høj)
 • Vestas beta-værdi: β 0,86 (Lav)

Regnskabsteknisk analyse af Vestas aktier

En måde at analysere aktier på er gennem brug af de finansielle nøgletal i selskabets regnskab. Dette kaldes derfor for en regnskabsanalyse. Regnskabsanalyser kan laves på mange måder. Financo bringer her en simpel regnskabsanalyse på Vestas aktien, ved brug af EPS, P/E og beta-værdien for aktiekursen.

Vestas aktien har en EPS (fortjeneste pr. aktie) på [mstock asset=”VWS.CO” info=”eps_ttm”] EUR, hvilket altså betyder at Vestas på bunden tjener [mstock asset=”VWS.CO” info=”eps_ttm”] EUR for hver aktie de har på børsen til offentlig handel. EPS bruges som indikator for hvor god en aktieinvestering egentlig er.

Hvordan udregnes EPS for Vestas aktier?

Lad os sige at Vestas har udstedt 100 aktier på børsen. I 2021 tjener Vestas samlet €1.000 EUR. De €1.000 EUR skal så divideres med de 100 aktier:

€1.000 EUR / 100 aktier = €10 EUR pr. aktie (EPS)

EPS (fortjeneste pr. aktie) er dermed en stærkt beskrivende indikator for, hvor godt det går selskabet.

P/E værdi for Vestas – er aktien for dyr?

Sættes EPS-værdien i forbindelse med prisen på aktien, får du en P/E værdi, som kan sammenlignes med andre aktier. P/E er derfor en indikator på om aktien er dyr eller billig. Helt præcis giver P/E dig en pris for, hvor mange kroner du skal betale for at få rettigheden til 1 krones overskud fra selskabet. En P/E på 20 betyder at du skal betale 20 kr. for at få 1 krone af virksomhedens årlige overskud.

P/E værdien udregnes ved at dividere Vestas aktiens pris med EPS-værdien. I dag (21. februar 2021) er kursen 169,86 EUR og EPS er [mstock asset=”VWS.CO” info=”eps_ttm”] EUR. Det giver altså en P/E værdi på 39,27. Det vurderes som en lidt høj pris at betale for en virksomheds overskud. Vestas aktien er altså i denne betragtning højt værdisat.

Der kan dog være naturlige årsager til at en aktie har en høj P/E. I dette tilfælde med Vestas aktien kan det være fordi at investorerne har meget høje forventninger til Vestas kommende regnskabsår. Det kan også bunde i en generel høj forventning til den grønne omstilling (forventning til markedet). Hvis Vestas de kommende år lever op til forventningerne, vil P/E værdien helt naturligt blive mindre, i takt med at de skaber et større overskud.

Vestas aktiens beta-værdi

Vestas har en beta-værdi på β 0,86. Beta-værdien er en indikator for hvor stabil aktiekursen på aktie er. Med en beta-værdi på β 0,86 vurderes Vestas aktien som yderst stabil. Faktisk flytter aktiekursen sig på Vestas aktier mindre end det generelle marked.

En beta-værdi på 1 betyder at aktien flytter sig 100% identisk med det generelle aktiemarked (100% korrelation). En beta-værdi på β 0,86 som er tilfældet for Vestas’ aktie betyder altså at når det generelle marked flytter sig med 10%, så flytter Vestas aktien sig med 8,6% i kurs. Vestas aktier er altså en meget stabil investering målt over en lang årrække.

*Investering indebærer en risiko for at tabe sine penge. Andre gebyrer kan forekomme.

Udfordringer og forventninger til Vestas og aktien

Som analysen lidt har været inde på, så er der i 2020 opstået ret høje forventninger til Vestas’ indtjening, og dermed også en forventning om store kursstigninger i sigte. Vestas har da også haft nogle år med massiv salgsvækst, men har det været nok til at retfærdiggøre en kursstigning på 140% i 2020 foruden udbytte?

Forventningerne til Vestas forretning blev massivt øget op til præsidentvalget, da Joe Biden begyndte at blive favorit. Biden brugte meget taletid på at tale om bæredygtighed og omstillingen fra sort energi. I den forbindelse er Vestas blevet et af genstandsfelterne i dialogen, fordi de netop er førende i udvinding af vedvarende energi. Det har i 2020 bidraget til at øge de allerede høje forventninger til Vestas aktien. Men paradoksalt nok er aktien faldet efter at Biden er blevet indsat som præsident. Hvorfor? Måske skal svaret findes i en kendt tommelfingerregel inden for investering: “Buy the rumor, sell the news!“. Forklaringen til citatet kommer her: Flere studier har påpeget at aktiemarkedet er seks til ni måneder foran nutiden, rent prismæssigt, fordi markedet netop baserer sine priser på forventninger. Køb derfor rygterne og sælg når nyheden kommer frem.

Vestas har længe været en underprissat aktie, hvor du fik en rigtig høj værdi for dine penge. Det er den altså ikke længere med en P/E værdi på næsten 40 – med mindre at Vestas kan fortsætte sin helt forbløffende vækst. Dette leder mig videre til de udfordringer som Vestas aktien står overfor netop nu. For det er ikke nogen hemmelighed, at vindenergi skal fortsætte med at være en populær energikilde, hvis Vestas fortsat skal vækste. Men vil vindenergi blive ved med at være den fortrukne løsning på en grøn omstilling?

Alternative bud til grøn omstilling

Det fantastiske ved innovation og udvikling er netop, at alting er i en konstant og dynamisk udvikling. Desværre for Vestas betyder det dog, at aktien bliver udsat for konkurrence. F.eks. er det lidt mere kontroversielle bud på grøn energi, atomkraft, begyndt at vinde ind hos befolkningen igen. Det sker i takt med at atomkraft beviseligt er blevet mere sikkert, kombineret med at det er den absolut mest bæredygtige måde at udvinde store mængder energi på. Aktier inden for uranudvinding er i 2021 allerede steget et godt stykke over 200%.

Vestas aktien skal altså se sig om, hvis den ikke skal blive overhalet af andre grønne aktier indenfor de næste 5 til 10 år.

Lad en investeringsforening tage hånd om din investering

Der findes i dag et væld af udbud inden for investering, og det kan virke helt uoverskueligt at komme i gang. Flere af disse investeringsformer er i dag automatiseret, så du som privat investor helt passivt kan se dine sparepenge yngle. Gennem en investeringsfond slipper du for at tænke på begreber som finansiel gearing, hedging og risikoafdækning, fordi professionelle investorer varetager din investering.

Lyder det som noget for dig, så anbefaler vi Nord.Investments. Lige nu tilbyder de en gratis investeringsplan, som skræddersyes til netop din risikoprofil. Du skal blot besvare nogle enkelte spørgsmål, så de kan lære dig at kende. Ønsker du derefter at investere gennem dem, er dette også lige til.

En teknisk gennemgang af Vestas aktiegraf

Til de lidt mere grafkyndige kommer her en teknisk gennemgang at Vestas aktiens kurshistorik. Der vil ikke være tale om den helt store tekniske analyse, men en mere simpel teknisk gennemgang af aktiens kursudvikling. Vil du vide mere om de forskellige indikatorer, vil jeg anbefale dig at gå på opdagelse i vores artikler om teknisk analyse.

Det store billede

Overblik over Vestas aktien fra 2008 til 2021. På billedet er indsat en teknisk bund på nuværende kanal (overordnet) samt tilføjet en RSI-indikator. Grafen er kopieret fra SaxoBanks SaxoTraderGo.

Dette er en investeringsartikel og når vi investerer som langsigtede skal vi altid forsøge at se det store billede. Derfor er det ofte meget sundt at zoome lidt ud på sine grafer, for at få en fornemmelse at det hele billede. Hvad er dit første indtryk af Vestas aktiens kursudvikling når du ser denne aktiegraf?

Jeg ser en Vestas aktie, som er blevet godt og grundig truet i 2008 til 2013. Men derefter ser jeg også en virksomhed, som virkelig har formået at komme til hægterne igen. Med en måske lidt for eksplosiv stigning i 2020, til at den vil kunne holde kursen uden at skulle korrigere lidt.

Så mon ikke det nuværende fald på små 20-25% er en helt naturlig reaktion, efter en stigning på hele 140% på et enkelt år? Jeg har sat en blå linje, som faktisk er kanal bunden på dette årelange bullrun for Vestas aktien. I princippet kunne aktiekursen på Vestas falde til 550 DKK og den opadgående tendens vil stadig være intakt – i et teknisk perspektiv vel at mærke.

Nuværende bullrun og den eksplosive kursstigning i 2020

Lad os se lidt nærmere på den nuværende kurs og zoome lidt ind på Vestas aktiegraf.

Overblik over Vestas aktiens nuværende bullrun og 2020’s eksplosive kursstigning. Her er indsat en teknisk bund på den nuværende kanal samt tilføjet en RSI-indikator. Grafen er kopieret fra SaxoBanks SaxoTraderGo.

Her har jeg analyseret Vestas aktiens nuværende bullrun på de 140%. Jeg har ligeledes sat en bundlinje på den kanal, som der er størst konsensus om eksisterer. Skal vi gå ud fra dette, vil aktien altså ikke falde længere ned end til omkring kurs 1.230 DKK, før den så vil stige igen. Ser vi på RSI bekræfter den også at aktien er tæt på at være “oversolgt”, hvilket betyder at mange snart vil begynde at købe op i Vestas igen.

Med det sagt, er der ikke nogen garanti for at aktien ikke falder længere ned. Men hvis Vestas aktiekurs kommer under de 1.200 DKK (som er et stort modstandsområde), vil kursen potentielt kunne falde langt længere ned. Personligt vil jeg være påpasselig omkring kurs 1.200 DKK, men omvendt kan teknisk analyse ikke altid forudsige fremtiden. Husk at skabe dig dine egne indtryk og holdninger, inden du køber eller sælger Vestas aktier.

*Investering indebærer en risiko for at tabe sine penge. Andre gebyrer kan forekomme.

Vestas aktie – Teknisk analyse

<= Gå tilbage til oversigten over aktieanalyser

Køb Vestas aktier: Hvor er det billigst?

Du kan købe aktier i Vestas mange steder, men der er vidt forskellige gebyrer og kurtagepriser. Vi har undersøgt markedet og bringer dig her fire bud på hvor du skal handle dine Vestas aktier henne. De er sorteret fra billigst til dyrest. Se evt. en liste over alle handelsplatformene her.

#1 – Køb aktier i Vestas A/S hos eToro

eToro er den billigste platform, hvis du ønsker at købe en aktie i Vestas A/S. Der er 0% kurtage, 0% provision og 0% kommission, når du handler aktier hos eToro. Det eneste gebyr du har på denne platform er spreadet, som også er på alle andre handelsplatforme.

Læs eventuelt vores anmeldelse af eToro og deres handelsplatform lige her, så er du godt rustet til at foretage din første handel. *Investering indebærer en risiko for at tabe sine penge. Andre gebyrer kan forekomme.

#2 – Handel Vestas aktier som CFD hos Plus500

Plus500 er den næstbilligste platform, hvis du ønsker at positionere dig i Vestas aktien. Her er det blot et lille spread og ingen gebyrer. Udfordringen med Plus500 er, at du ikke handler den “rigtige” aktie, men en CFD som følger aktiens præcise kursudvikling. Derudover bliver du positioneret med 2x gearing. Når det er sagt, så er Plus500 en fantastisk platform hvis du ønsker at trade aktien fra Vestas A/S.

Der tabes penge på 72% af CFD-detailkontiene hos Plus500

Du kan læse vores anmeldelse af Plus500 lige her, hvis du ønsker at vide mere om handelsplatformen.

#3 – Køb dine aktier i Vestas A/S hos SaxoBank

Du kan også købe aktier i Vestas hos SaxoBank. Her er der start kurtage på 14 kr., samt et meget lille variabelt spread på (så lille at du næsten ikke lægger mærke til det). Forvent cirka at betale 30 kr i gebyr ved en handel med Vestas aktier, fra at du har købt til du har solgt.

#4 – Handel Vestas Aktier hos Nordnet

Nordnet er den sidste på vores liste. Deres kurtage og gebyrer starter fra 29 kr. De er den absolut dyreste på vores liste, over hvor du kan handle Nio aktier. Forvent at en gennemført handel, fra køb til salg, vil koste dig 50 kr.

Artiklen er skrevet d. 21. februar 2021.
Den er senest opdateret d. 21. februar 2021.
Forfatter: Simon Møller Andersen