Dette indhold er sponsoreret
Du har måske et godt job du er glad for, og som du regner med at have de næste mange år. Så hvorfor bør du melde dig ind en a-kasse, tænker du måske. Selvom du ikke står til at blive fyret eller selv sige op, ved du aldrig hvad fremtiden kan bringe i forhold til din arbejdssituation – din arbejdsplads kan blive nødt til at spare, går konkurs eller måske bliver du syg, så du ikke kan arbejde. Det er i den situation, du bør være medlem af en a-kasse, for en a-kasse udbetale dig dagpenge, hvis du en dag bliver ledig og står uden indkomst.
Økonomisk sikkerhed
Alle a-kasse udbetaler dagpenge, hvis du en dag skulle stå uden arbejde. Dermed kan en a-kasse være dit økonomiske redningsnet, hvis du mister din indkomst. Du skal betale et kontingent for at være medlem i en a-kasse, som varierer alt efter hvilken du vælger, men de udbetaler alle den samme dagpengesats. Satsen afhænger af om du er nyuddannet, hvor mange år du har været på arbejdsmarkedet og hvor høj din indkomst har været det seneste år. Men de fleste a-kasser kræver, at man har været medlem og betalt kontingent i et år – så hellere meld dig end før end senere.
Specialiseret råd og vejledning
Det kan være en god idé at undersøge, hvilken a-kasse, der matcher dine behov. For eksempel henvender ma akasse sig til folk med baggrund i humaniora, naturvidenskab og samfundsvidenskab. Det kan også være a-kasse, der henvender sig til folk i sundhedsbranchen eller faglærte. En specialiseret a-kasse vil kende til din branche, og ved hvad du skal gøre for at komme videre ud i dit næste job. Men mange a-kasse giver også generel vejledning i forhold til at skrive ansøgning og CV, og hjælper med at lave en plan for din karriere og give vejledning i, hvordan du kan styrke dine kompetencer og CV.
Få flere kompetencer
De fleste a-kasser tilbyder også forskellige kurser, workshops og muligheder for praktik eller efteruddannelse. Det kan for eksempel være de tilbyder kurser i LinkedIn, Excel eller andre programmer, der kan være relevante for at lande i dit næste job. Mange a-kasser tilbyder også netværk for for eksempel nyuddannede eller folk inden for en bestemt branche, for eksempel kommunikation, så man kan netværke og finde kontakter, der kan hjælpe en videre. Du kan også efteruddanne dig mens du er på dagpenge, ved at tage arbejdsmarkedsrettede kurser eller faglige kurser på op til to uger, der er tilrettelagt af din a-kasse.