ETF – Hvad er det?

etf - hvad er en etf

ETF står for exchange traded fund, hvilket betyd en børshandlet fond. Med en ETF kan man investere med lave forvaltningsomkostninger og opnå bred eksponering uden at skulle eje en masse foreskellige værdipapirer.

Nogle af de mest anvendte og kende ETF’er er SPDR S&P 500 (SPY), der følger det amerikanske S&P 500 indeks. En ETF kan indeholde mange forskellige typer af investeringer, herunder aktier, råvarer, obligationer eller en blanding af alle tre dele. Derudover er alle ETF’er handelstilgængelige, hvilket vil sige at de er både er nemme at købe og sælge.

Vigtigste ting om ETF’er:

  • En ETF er en samling af forskellige værdipapirer der handler på børsmarkedet, ligesom aktier
  • Prisen på en ETF ændrer sig under hele markedsåbningstiden, så længe der bliver købt og solgt. Dette afviger fra investeringsforeninger, der kan handles én gang dagligt efter markedet er lukket.
  • ETF kan indeholde forskellige aktiver bl.a. aktier, obligationer og råvarer, og findes med både national og international/global eksponering.
  • ETF’er kommer oftest med lave omkostninger og er typisk billigere at købe end aktier i sig selv.

En ETF er kaldt en exchange traded fund, fordi det er fond der er handlet på børsen, på samme måde som aktier. Prisen på ETF’en bevæger sig i løbet i dagen, ved at der købes og sælges papirer. Fordelen ved ETF’er er, at de er langt billigere i omkostninger fremfor en investeringsforening.

Investering i ETF

Investeringer i ETF’er er blevet mere og mere populært. Det er også en nem måde at opnå diversifikation og dermed lavere risiko. Nedenstående graf viser, væksten af penge i ETF’er.

USD mængde investeret i ETF’er (målt i trillioner)

En ETF er en slags fond der holder flere forskellige underliggende aktiver, i stedet for kun en aktie. Dette gør dem mere eftertragtet, da der ikke behøves at købes hundrevis af forskellige værdipapir. Derfor er det også nemmere at opnå diversifikation, selvom man ikke har mange penge at investere.

De forskellige typer

Indenfor ETF’er findes der mange forskellige typer og med forskellige formål. Der er fonde til indkomstgenerering/udbytte, spekulation, sektor-investering og mange flere:

  • Obligations ETF’er: Indeholder de forskellige obligationstyper som f.eks. virksomhedsobligationer og statsobligationer.
  • Sektor ETF’er: Indeholder ofte en stor mængde aktier indenfor en bestemt sektor som f.eks. Teknologi, banker eller olie og gas.
  • Råvarer ETF’er: En nem måde at investere i henholdsvis guld og olie, hvilket er de mest populære råvarer.
  • Valuta ETF’er: Bruges oftest til investering i anden valuta end sin lokale valuta. Typisk brugt af spekulanter eller til hedging, hvis man er meget eksponeret mod en bestemt valuta og ønsker at kurssikre valuta.
  • Omvendt ETF’er: Bruges til short-selling, således der kan tjenes penge på eventuelle fald i aktiemarkedet.

Sådan køber du ETF’er

ETF’er handles på online børser. Hvis du ønsker at købe ETF’er anbefaler vi at du kigger efter spread-prisen (forskellen mellem købs og salgspris) og om brokeren har andre kurtage. Vi anbefaler eToro-platformen.

Af ETF anbefaler vi S&P500 ($VOO eller $SPY), men vi vil ligeledes gøre opmærksom på at der kan komme dårlige tider, hvor porteføljen kan miste 50%, derfor bør der aldrig investeres for penge der ikke kan undværes.

Performance af forskellige ETF’er