Aktier for begyndere (2021 guide)

Først og fremmest, tillykke! Investering i aktiemarkedet er den mest pålidelige måde at skabe rigdom over lang tid. Det overrasker dig måske, men vidste du at en investering på kr. 10.000 i S&P 500-indekset for 50 år siden ville næsten kr. 1,2 millioner værd i dag. Med det i tankerne er der en hel del, du skal vide, inden du går i gang. Dette er en trinvis vejledning til investering i aktiemarkedet for at sikre, at du opnår det mest optimale resultat.

Hvis du aldrig har investeret i aktier før, kan det være en intimiderende oplevelse. Aktier er ikke som en opsparingskonto, værdien kan stige og falde meget og det kan ske hurtigt. Volatiliteten kan dog minimeres ved hjælp af diversifikation.

Hvad er aktier?

En aktie er et værdipapir, der repræsenterer en ejerandel i et selskab. Derfor ejer man også en andel af selskabets aktiver og overskud. Ejerandelen for private investorer er dog oftest meget lille.

Hvordan køber man aktier?

Før man køber aktier, er man nødt til at vælge en handelsplatform. Valget af handelsplatform bør aldrig være foretaget ud fra tilfældigheder. Man bør gøre sig nøje overvejelser over, hvilke type aktier/ETF’er man ønsker at have mest af. Herefter kan man undersøge, hvilken handelsplatform der tilbyder mest på området – og er bedst på området.

Køb af danske aktier

Ønsker du at købe danske aktier, bør man klart kigge efter en dansk handelsplatform. En af de store fordele ved danske handelsplatforme er, at de indberetter tab/gevinst direkte til SKAT. Dette er klart det mest optimale, hvis man er nybegynder og generelt ikke har så stor erfaring med det skattetekniske område.

Der findes mange og gode danske aktier og ETF’er, derfor er det i sig selv ikke noget problem kun at have danske aktier. Det kan dog være en fordel at sprede sin risiko på flere lande, så man kan opnå en mindre volatil portefølje.

Vi anbefaler: SAXO Investor

Køb af europæiske aktier

Hvis du ønsker at have europæiske aktier, er det oftest stadig mest anbefalelsesværdigt at bruge en dansk handelsplatform. Dette er af samme årsag som tidligere, med den automatiske indberetning til SKAT.

Du bør dog være opmærksom på, at du i nogle tilfælde (ved bestemte lande), selv skal sørge for tilbagekrævning af udbytteskat betalt i det pågældende land. Ellers kan du ende ud i en dobbelt-beskatning af din udbyttebetaling.

Vi anbefaler: SAXO Investor

Køb af amerikanske aktier

Planlægger du at købe amerikanske aktier, kan det også lade sig gøre på en dansk handelsplatform. Dog anbefaler vi, at man bruger en udenlandsk handelsplatform. Grunden til vi anbefaler dette, skyldes at udenlandske/internationale handelsplatforme ofte har et langt større udbud af aktier.

Det samme gælder med populære amerikanske ETF’er som for eksempel VOO/SPY, som er ETF’er der følger det populære aktieindeks S&P500. Oftest tilbydes disse ETF’er slet ikke til retail-invetorer af danske handelsplatforme, medmindre man vil købe for meget høje beløb.

Vi anbefaler: eToro

Etoro er også klart den mest brugervenlige platform og egner sig perfekt til nybegyndere. Dog skal man være opmærksom på at eToro tilbyder gearing, dette anbefaler vi bestemt ikke til nybegyndere.