Synes du også, det med penge kan være lidt svært. Så er du ikke alene. Der er mange, der ikke har helt let ved økonomi. Det er ikke ensbetydende med, at man så er et dårligt menneske. Man behøver ikke engang at gøre noget særligt forkert. Men når det kommer til penge, så er det bare en stor fordel at have et overblik. For det vil betyde, at man er endnu bedre klædt på til det uventede. Og derfor er det altid en god idé at forsøge at forbedre sin privatøkonomi, også selvom man ikke har nogle problemer.
Start med at få et overblik
Hvis du vil have en bedre privatøkonomi, så skal du i første omgang have et godt overblik. Hvis du blot får et klart billede af din økonomi, så er du allerede godt kørende.
Du skal helt enkelt finde ud af to ting:
- Hvad du tjener
- Hvad du bruger
I praksis er det naturligvis ikke altid helt så enkel at finde ud af.
Men til en start skal du se på dine lønsedler. Her kan du nemlig både få det sort på hvidt, hvor mange penge du tjener per måned. Du kender formentlig din månedsløn på forhånd, men er du også opmærksom på, hvor meget der er tilbage efter skat? Det er dette tal, du skal gå ud fra.
Dernæst skal du finde ud af, hvor meget ud bruger om måneden. Start med de faste udgifter. Du vil måske have en husleje eller månedlig afbetaling. Derudover kan der være abonnementer og betalingsaftaler. Sørg for at få et overblik over alle dine faste udgifter.
Endelig er der de løse udgifter. Det er eksempelvis de udgifter du har til mad og husholdning, men også biografen og byture. Det vil ofte være svært at finde et fast tal.
Brug dine penge fornuftigt
Hvis du så vil håndtere dine penge endnu bedre, så handler det om at bruge dem mere fornuftigt. Kvalitet over kvantitet.
Når du skal bruge en ny dyne, så prøv at finde den bedste tyngdedyne i stedet for den billigste på markedet. På den måde får du et produkt, som rent faktisk vil holde, og som du vil nyde meget mere.
Måske vil du i den korte bane bruge flere penge på højere kvalitet. Når du ser på den lange bane, så vil du dog fokusere på at få bedre ting. Det betyder tit, at du ikke vil skulle købe nyt så ofte, fordi dine ting bare holder meget længere.
Derudover er det også en god idé at holde igen med de spontane køb. Der er ingen grund til at købe noget, du ikke vidste, du manglede. Finder du noget, du bare må eje, så gå i første omgang hjem og tænk over det. Du kan altid komme tilbage en anden dag, hvis du stadig vil have det.
Ofte kan du spare en del på sigt, hvis du bare bruger dine penge mere fornuftigt.
Lav et budget
Det er svært ikke at bruge penge. Nogle udgifter kan du jo slet ikke komme udenom. Derfor skal du altså også regne med at bruge penge.
Når du har et overblik over, hvor meget du tjener, og hvor meget du bruger, kan du begynde at lave et budget. Så kan du nemlig lave en plan for, hvor meget du kan bruge om måneden.
De vigtigste dele af dit budget er fortsat at tage højde for det, du tjener, og det, du bruger. Det fortæller dig nemlig, hvor meget du så har tilbage til de løse udgifter.
Når du derudover har en idé om, hvor meget du bruger til eksempelvis mad, tøj og byture om måneden, kan du lave et budget. Det er vigtigt, at du er realistisk omkring, hvad du har brug for. Derefter kan du prøve at begrænse dit forbrug.
Så se i første omgang på, hvor mange penge du normalt bruger på mad. Kunne du eventuelt spare på visse punkter? Måske er det således muligt at spare og få flere penge mellem hænderne.
Og selvom det ikke kniber med økonomien, så er det vigtigt at spare. Så kan du nemlig spare op til større køb eller uforudsete udgifter.