Obligationer er det nye sort i finansverden

I en usikker økonomisk tid, hvor det kan være svært at finde ud af, hvor man skal lægge sine penge, vælger flere at sætte sin lid til obligationer. Obligationsmarkedet er anderledes end aktiemarkedet, hvor virksomheders aktier svinger i takt med inflationen. Men obligationer er mere faste end aktier, som kan være en mulighed, hvis man som privat investor ønsker en mere stabil investering.

Hvad er obligationer?

Der findes tre former for obligationer: 

  • Statsobligationer
  • Realkreditobligationer
  • Virksomhedsobligationer 

Der findes også udenlandske obligationer, men som kan svinge en del pga. valutakursen. Derfor kommer denne artikel til at tage udgangspunkt i de tre andre. Når man investerer i en obligation, investerer man i et gældsbrev. Det gældsbrev er forskelligt, alt efter om man låner penge til et land, til en boligejer eller en virksomhed. 

Lån til boligejere

Mange har stået på den ene side som boligkøber. Her tager man f.eks. et realkreditlån med hjælp fra sider som Sambla.dk, hvor man kan sammenligne lån med de laveste renter. Men de boligejere kan derefter være i kontakt med investorer. 

Vælger man at købe en realkreditobligation, står man derfor på den anden side. For her låner man penge til boligejere. Grundlæggende får man lavere afkast, når man investerer i obligationer, end når man investerer i aktier. Men fordi realkreditobligationer kommer med variable eller faste renter, så kan man få højere afkast, end hvis man yder lån til en stat. 

Lån til en stat eller virksomhed 

Det kan måske lyde vildt, men det er også muligt at være långiver over for en stat eller en virksomhed. Og der er lidt forskel mellem de to. Der er lande, som skal finansiere større projekter eller et statsunderskud. Du kan både købe obligationer i Danmark eller lande i andre verdensdele, men på samme måde med aktier, er der større risiko ved at købe fra et økonomisk ustabilt land. Samtidig skal man være opmærksom på valutakurserne, som kan påvirke, hvor meget din investering bliver værd.

I samme ombæring kan man være långiver over for en virksomhed, hvilket dog kræver større risikovillig adfærd. For en virksomhed kan gå konkurs, og dermed har du mistet penge. Hvis man er opsat på at investere i en virksomhed, er det dog mindre risikofyldt at købe obligationer, end hvis du køber aktier. 

Sådan investerer du i obligationer

Inden man begiver sig ud i køb af obligationer, skal man undersøge sin portefølje. Men derefter er det relativt nemt at investere i obligationer, som også er børsnoterede. Ligesom aktier kan du handle obligationer på børsen. Alternativt kan du investere i en investeringsfond.