Værd at vide om at overdrage en forældrekøbsbolig til sine børn

Denne artikel er Sponsoreret.

Har du som forælder investeret i en bolig, som dine børn kan bo i? Eller overvejer I at lave et såkaldt forældrekøb? Måske står I og vil overdrage boligen til jeres barn? I sidstnævnte tilfælde er der tale om familieoverdragelse af forældrekøb

Der er overordnet to måder, I kan lave familieoverdragelsen på:

  • Familielån, hvor I låner barnet penge til at købe boligen
  • Familiehandel, hvor barnet køber boligen til 15 % under sidste offentlige vurdering

Hvis I vil vide mere, så læs med nedenfor. Her har vi beskrevet nogle af de tanker, fordele og udfordringer, der følger med ved overdragelse af sådan en bolig. 

Fordele ved familieoverdragelse

Der er nogle økonomiske fordele at hente, hvis I overvejer at overdrage forældrekøbsboligen til jeres barn. En af de største fordele er den såkaldte 15 %-regel. Denne regel siger, at forældre kan sælge deres forældrekøbsbolig til 15 % under den pris, den offentligt er vurderet til. Barnet kan herefter sælge boligen til markedspris i fremtiden med potentiel økonomisk gevinst. 

Derudover kan du spare arveafgiften. Dette er relevant, hvis jeres barn stod til at arve boligen i fremtiden alligevel. Ved overdragelse af forældrekøbet kan du altså spare disse penge. Arveafgiften skulle betales, hvis overdragelsen skete efter, at forældrene var gået bort.

Dette skal du være opmærksom på ved familieoverdragelse

Der er nogle tanker, I bør gøre jer, inden I hopper ud i en familieoverdragelse. Dette er ikke mindst relevant i forhold til arv, hvis man har flere børn. 

Arv ved flere børn: Det første er relevant, hvis jeres familie består af flere børn, og det ene barn får overdraget ejendommen. I det tilfælde vil dette barn i sidste ende have modtaget mere arv end jeres andre børn. Dette er noget, der skal gøres op i familien inden overdragelsen. 

Vurdering før overdragelsen: I forhold til prisfastsættelsen, så tages der udgangspunkt i den seneste offentlige vurdering lavet af boligen. Derfor er det ikke nødvendigvis en fordel at få en ejendomsmægler til at vurdere boligen på ny. Grunden er, at prisen med stor sandsynlighed vil være steget. Dette kan være grundet forbedringer af boligen eller en stigning i det generelle marked. Vi håber, at I er blevet klogere på familieoverdragelse af boliger købt som forældrekøb. Der er meget information omkring dette emne, og det kan varmt anbefales at få hjælp af eksperter, så I kan komme godt igennem forløbet. Der er nemlig en del praktiske og juridiske ting at tage hensyn til.