Er afbetaling en god ting?

Afbetaling har i en lang årrække været synonym med noget forfærdeligt eller en løsning man udelukkende gik til, hvis det stod helt skidt til. Billedet er dog ved at ændre sig, hvilket kan sammenlignet med at have lån. At skylde penge har i mange år været en skidt ting, som man anså som værende negativladet, men i takt med billigere rente og gunstige låneforhold, så har det for mange været bedre at afdrage lidt mindre på lånet og eksempelvis investere pengene i aktier, da afkastet simpelthen har været større. Dermed ikke sagt, at du skal købe alle dine varer på afbetaling for at investere det resterende beløb i aktier, men vi kan tage et kig på, hvorfor at det er på vej i en retning, hvor det ikke længere er noget vi ser meget negativt på.

Afbetaling uden merpris

Afbetaling har haft et lidt blakket ry, det har måske i værste tilfælde været sammenlignet lidt med at tage et kviklån, noget som man stadig anbefaler at undgå. Dog er afbetaling blevet mere attraktivt for mange, da det som overskriften antyder er blevet muligt at købe uden en merpris.

Hvis du er studerende og din MacBook brænder sammen, så har du behov for at få en ny med det samme, men det kan være lidt meget at hive ud af budgettet i indeværende måned, så hvorfor ikke få din nye MacBook på afbetaling over en periode på 4 måneder? Det er netop muligt, sågar uden at det koster dig ekstra.

At købe et produkt over en periode er ikke negativt, det er måske nærmere økonomisk ansvarligt at sikre at der er til huslejen til den første.

Men hvorfor er det så, at vi stadig ser negativt på afbetaling?

Vær opmærksom på ÅOP når du handler på afbetaling

Ligesom med andre økonomiske aspekter, så er der selvfølgelig også noget vi skal være opmærksomme på når det handler om at købe på afbetaling. Du skal ikke hæmningsløst handle på afbetaling og skrive dig op til et 200 kroners produkt over 48 måneder, hvor det ender med at prisen er 10x den oprindelige pris.

Det er nemlig essentielt, at du som forbruger ser meget skarpt på ÅOP (årlige omkostninger i procent) som afspejler udgiften ved at købe på afbetaling.

Der er flere webshops, som tilbyder at du som sagt kan købe uden at det koster dig ekstra, det kunne f.eks. være et Apple watch, som ikke koster dig andet end prisen på produktet.

Der er også eksempler, hvor et fjernsyn på afbetaling kan ende med at koster markant mere og det er her du som forbruger skal være opmærksom.

Du vil som forbruger typisk blive præsenteret for forskellige metoder, hvor nogle af de mest almindelige er afbetaling med klarna eller Viabill.