Valg af investeringsplatform: Saxo Bank eller Nordnet?

Skal jeg vælge Saxo Bank eller Nordnet til at handle aktier på?
Nordnet vs Saxo Bank er et dilemma, som ofte udspiller sig når der skal investeres. Men hvem bør man vælge? Nordnet eller Saxo? Vi giver et detaljeret svar i denne artikel.

Nordnet VS Saxo: Første skridt mod din investering – hvor skal du købe aktier henne?

Saxo Bank eller Nordnet: Du har overvejet at investere dine penge i aktier eller at trade nogle CFD’er eller valuta – og nu skal der gøres noget ved det. Men hvor henne skal du gøre det? Hvilken bank eller investeringsplatform skal du anvende til dine første handler og investeringer? I denne artikel vil jeg gennemgå de to største investeringsplatforme i Danmark og give dig min mening om, hvilken børsmægler du skal vælge. Skal du benytte dig af Saxo Banks trader/investor eller Nordnets handelsplatform?

I artiklen vil jeg kigge på både gebyrer, priser og kurtage, men også selve udvalget af aktier, instrumenter og produkter. Ligeledes vil jeg gennemgå brugervenligheden af platformene samt min erfaring med deres kundeservice.

PRIS: Hvor er det billigst at handle aktier? Hos Nordnet eller Saxo Bank?

Det er et spørgsmål, som er svært at svare på, sort på hvidt, da det afhænger af dine handelsmønstre. Men helt overordnet må jeg sige, at Saxo Bank langt hen af vejen er den billigste af de to, både hvad angår traditionel handel og investering i aktier, ETF’er men også aktiv trading.

Når du skal vælge mellem de to børsmæglere ud fra et omkostningssynspunkt, så skal du tage hensyn til både kurtage, gebyrer, spread og valutavekselomkostninger. Og på alle disse punkter er SaxoBank og Nordnet forskellige.

Både Saxo Bank og Nordnet tilbyder gratis oprettelse uanset hvem af dem du vælger at oprette dig hos. Saxo Bank og Nordnet har desuden heller ikke et minimums beløb du skal indbetale.

Kurtage

Kurtage er det handelsgebyr som du skal betale direkte til enten Nordnet eller Saxo Bank, hver gang du ønsker at købe en aktie, CFD, råvare eller andet aktiv, men også når du igen vil sælge det. Du betaler derfor kurtage to gange for hver gang du har købt en aktie og solgt den.

Kurtagen varierer alt efter hvor stor en handel du foretager og om det er danske eller udenlandske aktier. Nedenfor har jeg listet en uddrag af Saxo Banks og Nordnets kurtager ud fra aktier og ETF’er. Dette er den højeste kurtage du kan risikere at betale, og gennemfører du derfor større handler, vil du ofte få en mere fordelagtig pris.

TypeSaxo BankNordnet
Danske aktier/aktiver/ETF14 DKK29 DKK
Amerikanske aktier/aktiver/ETF3 USD12 EUR
Norske aktier/aktiver/ETF20 NOK59 NOK
Tyske aktier/aktiver/ETF2 EUR13 USD
Engelske aktier/aktiver/ETF2 GBP25 GBP
Kinesiske aktier/aktiver/ETF40 CHNKan ikke købes

Kort opsummering på kurtage: Saxo Bank er den absolut billigste af de to. Dog skal det bemærkes at Nordnet har det de kalder for “Månedsopsparing”. Det er et nyt tiltag i 2021, hvor du kurtagefrit kan indsætte et fast beløb hver måned i en fond. Her skal du først betale kurtage når du vælger at sælge fonden igen. Der er dog stadig valutavekselgebyrer og valutaspread, hvis du vælger en udenlandsk fond. Jeg vil derfor stadig stærkt anbefale Saxo Bank, hvis det er udenlandske fonde og aktier du ønsker at handle.

Faktisk er Saxo Bank den billigste på kurtage af alle danske børsmæglere – og det har den fordel at du kan placere flere små handler og investeringer i aktier ad gangen, hvor modsat en høj kurtage tvinger dig til at investere det hele på én gang, for at holde dine omkostninger nede. Du kan derfor lettere sprede din risiko.

Aktiv trading – Nordnet eller SaxoBank?

Hvis du f.eks. handler aktivt eller trader CFD’er, vil svaret bestemt være Saxo Bank og deres Saxo Trader Go. Nordnet tilbyder slet ikke CFD instrumenter. Hos Nordnet skal du derfor købe “Bull X/Bear X” certifikater, som egentlig er en form for aktie, der bare er gearet (læs mere om finansiel gearing her). Du får derfor lov at betale fuld kurtage og et løbende gebyr for at holde sådan et certifikat. Det er ikke en attraktiv måde at trade på.

CFD-handel hos Saxo Bank

Hos Saxo Bank tilbyder de CFD som indeks eller som enkelt aktie – altså den rigtige form for trading. Det koster minimum 10 USD i kurtage at handle en CFD-aktie – og det er derfor sjældent en god forretning for almindelige danskere på grund af de store omkostninger. Men…

Derimod kan du handle deres meget attraktive CFD-indeks, som f.eks. US 500 (som modsvarer SP500 indekset) eller US 30 Wall Street (der er Dow Jones indekset) og mange, mange flere. Her er der ingen kurtage – udelukkende et minimalt spread (lige nu 0,5 USD på US 500) og en lille rente på 0,32 USD pr. dag. Renten er der, fordi produktet er gearet med 20 – du låner altså 20 gange af de penge du trader for. En gennemført handel med US 500 indekset, vil derfor koste dig fra ca. 8,38 DKK, både med køb, salg og rente. Og så har du altså lige handlet for ca. 28.000 DKK ved blot at investere ca. 1.400 DKK selv.

Saxo Bank kan derfor bruges til både aktiv trading men også helt almindelig porteføljeinvestering i aktier og ETF’er.

Klar til at investere allerede? Vælg børsmægler her.

Valutaveksling, gebyrer og spreads

Tilbage til det med prisen på at købe aktier, ETF’er og lignende. For når du køber udenlandske aktier og fonde, så foregår det netop i den udenlandske valuta. Og her opkræver både Saxo Bank og Nordnet dig et valutavekslingsgebyr. Dette gebyr består både at et såkaldt spread, en forskel mellem købs- og salgskursen på valutaen, samt et gebyr for vekslingen. Her er Nordnet og Saxo Bank faktisk meget identiske, og der er ikke rigtig noget at hente ved at vælge den ene børsmægler frem for den anden.

Dog skal det tilføjes at Saxo Bank tilbyder dig på meget let vis, at få oprettet valuta underkonti. Altså en ekstra bankkonto i en anden valuta. Benytter du dig af denne mulighed, vil du undgå valutavekslingsgebyrer hver gang du handler en aktie, ETF eller instrument i den udenlandske valuta. Det er faktisk ret smart.

BRUGERVENLIGHED: Er det lettest at investere hos Saxo Bank eller Nordnet?

Dette spørgsmål er individuel smagssag. Erfaringsmæssigt ved jeg, at mange nye investorer, som bare vil investere lidt småpenge, starter med at benytte sig af Nordnet. Og Nordnet skal da også have, at deres platform er utroligt simpel at benytte, dejlig overskuelig og dermed brugervenlig. For det er handelsplatformen virkelig. Men du får omvendt også lov at betale det ekstra, for at benytte dig at Nordnet.

Som modsvar til dette, har Saxo Bank lavet den simple udgave af deres platform: Saxo Investor. Men Saxo Investor kræver alligevel en anelse mere tid, før du bliver helt fortrolig med platformen. Og hvorfor gør den så det? Jo, det er fordi at de tilbyder langt flere funktioner og grafer. Det kan være uoverskueligt i starten, men når først du har vænnet dig til at bruge disse funktioner, kan du pludselig ikke undvære dem igen. For hold op det er smart! Desuden er Saxo Investor meget lig med Nordnet i produktudbuddet – her bliver du nemlig primært præsenteret for aktier. De har altså fjernet alle de komplekse instrumenter som eksempelvis CFD. Dem får du kun adgang til gennem Saxo Trader. Til gengæld kan du finde langt flere forskellige aktier gennem Saxo Investor end du kan hos Nordnet.

Aktiesparekonto hos Nordnet eller Saxo Bank?

Aktiesparekontoen er en utrolig populær måde at investere i aktier på, da du her kun betaler 17% i SKAT af din fortjeneste. Men hvor svært er det at få oprettet sådan en hos henholdsvis Saxo Bank og Nordnet?

Svaret er ret let: Nordnet tilbyder slet ikke en aktiesparekonto endnu. Omvendt, så oprettes den automatisk med ét enkelt klik hos Saxo Bank – og det er gratis. Så drømmer du om en aktiesparekonto og kun 17% beskatning, så skal du vælge Saxo Bank.

KUNDESERVICE: Hvem leverer den bedste service af Nordnet og Saxo Bank?

Det er komplekst at investere og handle med finansielle instrumenter. Derfor er det til tider også vigtigt at kunne få fat i en kundeservice. Men det er ikke nok bare at kunne få fat på dem – det skal også være trygt og professionelt.

Jeg har forsøgt at benytte mig af både Saxo Banks og Nordnets kundeservice ved at maile til dem af tre omgange og foretage to opkald, for at få en indikation af servicen.

Resultat?

Nordnet svarede kun på én af mine tre e-mails. Og svaret var følgende: “Ring til os, da vi ikke må besvare mails på grund af GDPR-reglerne”. Som én der kender GDPR-lovgivningen kan jeg så sige, at det er noget af en omgang volapyk. Kæmpe tommel ned her fra.

Men hvordan gik det så med opkaldende? Jo, jeg måtte give op efter at have ventet over 40 minutter i røret begge gange. Konklusion? Nordnet bør forbedre sin kundeservice. Det skal bemærkes at dette foregik tilbage i januar/februar, hvor et hav af nye investorer strømmede til og Nordnet har helt sikkert været presset over alle de henvendelser.

Saxo Bank svarede på alle tre skriftlige henvendelser. Den ene gang gik der dog over en uge, hvor imod de to andre henvendelser blev besvaret på henholdsvis én dag og fire dage. Det kunne godt være bedre, men det er okay.

Telefonopkaldene blev taget inden for 2 minutter første gang og efter 10 minutter anden gang. Det er også helt okay. De kunne desuden hjælpe direkte i telefonen med at ændre i ordrer og positioner på platformen. Kanon service uden at det koster noget ekstra.

Derudover modtager du også et opkald få dage efter at du har oprettet dig, og bliver hjulpet godt i gang med det hele. Alt i alt en rigtig god service.

Konklusion – hvem har den bedste kundeservice af Nordnet og Saxo Bank?

Af Saxo Bank og Nordnet er det klart Saxo Bank, som tilbyder den bedste service som situationen er lige nu (2021).

Klar til at investere allerede? Vælg børsmægler her.

PRODUKTUDBUD: Hvem har de fleste aktier og instrumenter af Nordnet og Saxo Bank?

Dette kan besvares meget kort: Saxo Bank har 37 børser og et stykke over 19.000 aktier, hvor imod Nordnet kun har 14 børser og ca. 15.000 aktier.

Saxo Bank tilbyder altså langt flere aktier end Nordnet, og derudover har Saxo Bank også langt flere forskellige produkter og instrumenter indenfor eksempelvis ETF’er og CFD’er.

Stadig i tvivl om valget mellem Nordnet eller Saxo Bank?

Hvorfor ikke oprette dig begge steder og prøve platformene af – det er gratis og den eneste måde du får den rigtige indikation på, om det er noget for dig. Giv det et skud – det koster ikke noget. Faktisk kan du sågar få en demokonto hos Saxo Bank (kan du ikke hos Nordnet), som giver dig lov til at handle for fiktive penge i op til 30 dage.

Klar til at investere allerede? Vælg børsmægler her.