FED nødsaget til at “dumpe” dollar-kursen

cfd

2020: Et barskt år…

2020 er i sandhed et historisk år. Corona banker nu hårdt på døren og endda for anden gang. Samtidig er negative indlånsrenter virkelig blevet en realitet, da Nordea i sidste uge sænkede grænsen til 250.000 kr. Har du derfor mere end 250.000 kr. til sammen stående på dine konti, vil du blive påvirket.

[mstock id=”1701″]

FED med nye tiltag

Det er ikke nogen hemmelighed, at den amerikanske centralbank, FED, har forsømt de officielle inflationsmål de seneste år. Det er jo, og har altid været, fastlagt at både den europæiske central bank, ECB, samt FED skal stræbe efter en inflation på de gyldne 2%. En pligt som amerikanske FED må siges at have forsømt de seneste år, hvorfor de nu er tvunget i knæ til at skulle indhente dette. Det betyder at de officielle inflationsmål indtil 2023 nu lyder på op mod 4-5%, hvilket er helt vildt højt.

Normalt kan inflationsniveauet påvirkes på en naturlig måde gennem indlånsrenterne, som netop centralbankerne sætter. Men både ECB og FED har nu gjort det officielt, at renten låses til nul procent, helt ind til 2023. Derfor har FED nu ikke dette værktøj, til at skrue på inflationsniveauet med. Det betyder at andre midler må tages i brug.

Nul-rente indtil 2023

Det blev i september i år offentliggjort, at både ECB og FED fastholder en diskontorente på 0%, som minimum indtil år 2023. Det betyder at den historiske nul-rente så vil være en virkelighed i over 10 år. Det er imponerende, og nogen mener at det tangerer til at puste økonomien op i en boble. Det skaber en hidtil uset risk-free premium, ved at flytte sine penge til investeringer. Kun tiden vil vise hvad det resulterer i.

USA øger pengemængden og sender USD ned

Derfor er FED nødsaget til at øge pengemængden, for at flytte på inflationsniveauet i USA. Det er det sidste værktøj i den finansielle værktøjskasse. Det er også noget man bør rynke lidt i panden over, men for os som investorer er det positivt, mere herom nedenfor. Vi kender alle historien om Venezuela og det at øge pengemængden. Det er lidt et forbudt område, når det sker i større grad. Ikke desto mindre er det nu nødsaget.

Når FED sender flere penge ud i markedet, vil forbrugerpriserne automatisk stige som følge heraf, fordi pengene bliver mindre værd. Hermed stiger inflationen altså. Flere eksperter vurderer derfor, at den amerikanske valuta nemt kan blive devalueret med 15 til 30 procent fra nuværende kurs. Det er et valutakursfald, som bestemt er værd at bide mærke i, og det er højest usædvanligt at en centralbank vælger at gøre dette med fuld overlæg. Faldet forventes at ske stabilt over de kommende 8-10 år, altså cirka 2 til 3,5 procent årligt.

Hvordan skal du forholde dig som investor?

Den danske investeringsekspert, Lars Tvede, deltog d. 10. september i podcasten “Millionærklubben”, hvor han på små 20 minutter redegjorde for situationen. Det er absolut et lyt værd, ellers vil vi komme med et uddrag her nedenfor. Lyt til podcasten her.

  • Du skal for alt i verden ikke have dine kontantbeholdninger stående i USD. For de falder selvsagt i værdi.
  • Omvendt er det en god idé at investere i aktier og aktiver for USD. De opretholder sin indre værdi, og vil stige i takt med at USD devalueres.
  • Det økonomiske opsving brager stadig fuldt ud. Aktier bør stige de kommende 10 år.
  • Opsvinget styres af ejendoms-konjunkturcyklen. Mere om dette i denne artikel. Ejendomsinvestering er derfor attraktive netop nu.
  • Growth og tech aktier bør fortsætte stigningen mindst 2-4 år endnu.
  • Herefter overtager industriaktierne den primære vækst.
  • Inflation på 3-5% i USA de kommende 3-4 år.

Derudover påpeger Lars, at denne nul-rente skaber et risk-free premium, som det hedder med akademiske termer. Det er altså gratis at investere, for du går ikke glip af en eventuel rentefortjeneste, ved at have pengene stående i banken. Det betyder at mange flere vælger at investere sine penge, og det er kun med til at skubbe aktiekurserne på himmelflugt. Både centralbankerne og de private investorer pumper dermed penge ind i markedet.

[mstock id=”1673″]

Forfatter: Simon Møller Andersen
Senest opdateret: 04/10-2020
Skrevet d. 04/10-2020