Shortselling: Hvad er det?

shortselling

Shortselling – hvad er det? hvordan fungerer det? hvorfor gør man det? Alle disse spørgsmål og meget mere, finder du svar på i dette indlæg.

The Big Short er nok en af de mest populære film indenfor investering (kan findes på netflix). Her følger man tre grupper af investorer, der går kort markedet/satser på et fald i markedet med flere milliarder af dollars som indsats.

Dette kaldes shortselling eller på dansk, at gå kort markedet.

Sælg short som en professionel investor

På den prisvindende handelsplatform eToro, kan du shorte næsten alle aktier, råvarer og værdipapirer. Der er gratis oprettelse samt ingen gebyrer eller kurtage i forbindelse med køb af aktier.

[mstock id=”1701″]

Læs evt. vores anmeldelse af platformen lige her.

Filmen er baseret på virkelige hændelser, da dygtige investorer tjente kassen på bolig- og finansmarkedernes kollaps i år 2007-2008.

Shorting er ikke for alle investorer, og det er typisk kun brugt af institutionelle investorer og spekulanter. Årsagerne til shortselling er oftest, at en investor tror på et fremtidigt fald i et aktiv, og ønsker at tjene penge på dette.

Hvordan fungerer shortselling/shorting af et aktiv?

Shortselling eller at gå kort, fungerer i teorien ved at der lånes aktier af en anden investor. Når man har lånt disse aktier, sælger man dem med det samme til markedet.

Når aktien er faldet tilstrækkeligt, køber man aktierne tilbage og giver dem til den investor man lånte af. Man betaler et lille gebyr/rente for at låne aktierne.

Hvis man lånte aktierne og solgte dem til markedet i kurs kr. 1000 og købte dem tilbage i kurs kr. 800, har man altså tjent kr. 200 pr. aktie. Det vil sige at differencen i prisen fra man lånte og solgte aktierne, til man købte dem tilbage, er fortjenesten.

Billedet nedenfor illustrerer eksemplet:

shortselling
Sådan fungerer short-selling.

I praksis er det slet ikke lige så kompliceret, din handelsplatform står typisk for hele processen. Det eneste du skal gøre, er at sælge et aktiv fremfor at købe det.

Hvorfor advokere mange i mod shorting af aktier?

Shortselling er et emne der giver anledning til polarisede holdninger. Mange mener at det er etisk ukorrekt at gå i mod markedet, fordi så tjener folk jo mindre på aktier med mange kort positioner.

Jeg vil gennemgå de væsentligste argumenter for og imod shortselling:

For:

Det er faktuelt at shortselling er med til at skabe stabilitet og mere korrekt prissætning af aktiver.

Giver større investorer et incitament for at undersøge eventuel råddenskab i selskaber, og profitere på offentliggørelsen af denne.

[mstock id=”1673″]

Imod:

Som investor har du dårligere odds, hvis du shorter frem for at købe et aktiv. Hvis man kigger 200 år tilbage, er de fleste aktieindekser nemlig steget med 7% af året.

Derudover giver shortselling fra start en dårlig risk/reward profil. Du kan maksimalt tjene 100%, men du kan tabe uendeligt på en short position. Dette skyldes at aktivets kurs maksimalt kan gå i kurs 0, men der er ingen øvre grænse (i teorien) for aktiekursen.