
I denne artikel beskrives den tekniske oscillator RSI. Du vil blive klogere på, hvad det er for en indikator, hvordan den udregnes, eksempler på brug og dens begrænsninger.
Hvad er Relative Strength Index?
RSI er en såkaldt momentum indikator der ofte er brugt til teknisk analyse. Indikatoreren bruges til at vurdere, hvorvidt fald og stigninger er henholdsvis oversolgte eller overkøbte. Indikatoren kan bruges på alle typer af børshandlede aktiver.
Helt overordnet set er RSI en oscillator (en linje der bevæger sig fra to forskellige ekstremer). Værdien kan således bevæge sig fra 1, hvilket vil sige at et marked er ekstremt oversolgt, til 100, hvilket er et ekstremt overkøbt marked.
[mstock id=”1701″]
*67% af alle retailinvestorer taber penge på CFD-handel ved denne udbyder. Du skal overveje om du kan tage så høj en risiko og har råd til at tabe dine penge.
Eksempler på overkøbte og oversolgte markeder
Man kan bruge RSI til mange forskellige ting, daytradere bruger ofte RSI til at gå kort, hvis markedet er for overkøbt på kortsigt og prøver at opnå profit på et pull-back. Dette gøres oftest hvis RSI er over 75 eller 70 (alt efter hvad man ønsker at bruge), og prisen rammer et tidligere modstandsniveau. Modsat bruges det også til at gå lang, hvis markedet overreagerer i nedadgående retning. Dette gørest oftest, hvis værdien er under 25 eller 30 og der rammes et støtteniveau.
Men det er ikke kun daytradere der gør brug af RSI og dens egenskaber. Langsigtede investorer bruger også modellen. Her bruges det som et risk-off/risk-on redskab. Det vil sige at der tages lidt profit, når markedet er overkøbt og købes op, når markedet er oversolgt.
Her er et eksempel på Nasdaq (Det amerikanske teknologi-indeks)

På billedet af Nasdaq, ses det tydeligt at der kommer korrektioner i markedet, hver gang markedet er overkøbt, altså RSI værdien kommer over 75. Ligeledes ses det tydeligt at der bliver købt op, når RSI nærmer sig oversolgt territorie, altså RSI værdien nærmer sig 25. Men hvorfor gør alle ikke bare det så? Svaret er divergens.
Eksempler på RSI divergens
Det virker ret nemt, bare begynd at købe op når RSI er omkring 25, og begynd at tage profit når RSI er omkring 75. Der er bare lige det der med divergensen.

Som det ses på ovenstående graf laver krusen en lower-low, men RSI’en påviser en higher-low. Dette betyder at der med ovenstående strategi havde været købt ved den laveste på værdi, men at markedet er fortsat ned efterfølgende. Dette gælder også i en opadgående bevægelse, hvor der ville havde været taget profit, men markedet er fortsat op. Derfor er strategien ikke skudsikker, markeder kan bevæge sig i oversolgte og overkøbte territorier længe.
Invester og gør brug af indikatoren på eToro
Derfor er der mange langsigtede investorer, der blot øger opmærksomheden omkring markedet, når det f.eks. er oversolgt eller overkøbt. De holder så øje med andre signaler, f.eks. hvis et marked er overkøbt, kigges der efter om prisen snart rammer væsentlige modstandsniveau, bryder trendlinjer eller glidende gennemsnit. Hvis dette sker, tages der så profit. På denne måde kan man f.eks. være med på hele opturen, selvom markedet har været overkøbt længe.
Matematikken bag Relative Strength Index (RSI)
Matematikken bag indikatoren er ikke nødvendig at sætte sig ind, men det kan give en bedre forståelse for, hvordan den virker.
I princippet er Relative Strength Index beregnet på baggrund af en forudgående periode (som man selv kan styrer, men typisk er 14 candlesticks), hvor man sammenholder gennemsnitlige stigning med gennemsnitlige fald. Ønsker man at nørde matematikken bag, er det beskrevet godt her.
[mstock id=”1673″]
*67% af alle retailinvestorer taber penge på CFD-handel ved denne udbyder. Du skal overveje om du kan tage så høj en risiko og har råd til at tabe dine penge.