Investering

Hvad vil det sige at investere og hvad er en investering?

Hvad er investering og hvordan investerer jeg?

De fleste tror fejlagtigt, at investering og aktiehandel kun er noget for ældre og velhavende mænd. Sådan nogle som Warren Buffet, der næsten ved alt om kapitalmarkederne. Men det er et absolut forkert indtryk, da investering aldrig har været lettere end det er i dag. Der findes mange måder at investere sine penge på. Her i blandt er aktier, råvarer som guld, sølv og olie, obligationer, ejendomme, fonde, investeringsforeninger, futures, formuepleje samt meget mere.

I tiden lige nu, med negative renter og et generelt opsving i økonomien, er det næsten en skam at have sine penge stående på en almindelig bankkonto. Specielt når det er så forholdsvis nemt at opnå en stabilt og sikkert afkast. Denne artikel vi tage dig på en hurtig tur gennem dine muligheder for at investere, og samtidig definere begrebet; investering.

Definition: Investering

At investere vil sige at anvende en eller flere ressourcer, som eksempelvis penge eller tid, mod en forventning om at dette i fremtiden vil vokse og give et afkast – altså en tilbagebetaling, som er større end det investerede beløb/ressource.

Med fokus på børshandel: En investering er når du køber en aktie eller et andet aktiv, med forventningen om at denne vil stige i pris fremtiden, og du dermed kommer til at tjene penge på din handel.

Der findes rigtig mange muligheder, for at komme i gang med at investere sine penge. Fælles for alle er dog, at de muligheder, som tilbyder de største potentielle afkast, også ofte er de med den største risiko for tab. Omvendt er de investeringer med et lavere potentielt afkast, også ofte de, som er mest stabile og sikre. Det skyldes at markedet helt naturligt prissætter aktiverne efter hvilken risiko, som er forbundet med investeringen. Det sker gennem konkret udbud og efterspørgsel. Der er ofte mange, som ønsker den sikre investering, og dermed er der mange om buddet. Det medfører at afkastet også bliver derefter. Det kan derfor være en god idé at afklare med sig selv, om der stræbes efter stabile investeringer, men med mindre afkast, eller risikofyldte investeringer med store afkast.

Nedenfor vil vi hos Financo bringe vores anbefalinger til privat investering. De er opdelt efter risikotype og hvor meget tid du ønsker at bruge. De mest simple vil præsenteres først, og de sværeste til sidst.

Let, enkelt og stabilt: Investeringsforening

Ønsker du at investere så let som muligt, i den forstand at du skal bruge mindst mulig tid og ressourcer? Ønsker du samtidig en stabil og enkel investering? Så vil vi anbefale dig at gøre brug af en af de mange investeringsforeninger, som agerer på markedet.

Hvad er en investeringsforening?

En investeringsforening er en sammenslutning af mennesker, der ønsker at investere, og dermed puljer deres penge sammen og investerer i de samme finansielle aktiver og værdipapirer. I dag findes der over 300 danske investeringsforeninger.

Størstedelen af disse investeringsforeninger administreres af et selskab, som gennem analyse selekterer de værdipapirer, som foreningen så investerer dine penge i. I dag udføres disse analyser primært af robotter og koder, som på få sekunder kan analysere grafer og regnskaber helt objektivt. Dog administreres stadig en stor del af investeringsforeningernes porteføljer stadig af mennesker bag skærmen. Men ved hjælp at den automatiserede proces, er det i dag billigere end aldrig før at benytte sig af en investeringsforening. Det kan derfor ikke længere svare sig, at tage i banken for at tale om aktiekøb og investering, hvis du ikke ønsker at investere for store summer. Banken ofte kræver tårnhøje kurtager og sjældent kan administrere dine penge lige så objektivt, som en investeringsforening.

Du skal derfor betragte en investeringsforening som din nye private og personlige investeringsrådgiver, som faktisk også styrer dine investeringer i værdipapirer og andre derivater, således de matcher markedets bedste muligheder.

Investeringsforening: Financo anbefaler Nord.Investments

Har ovenstående vakt din interesse? Så anbefaler vi hos Financo at du tager et kig på Nord.Investments, som netop er specialiserede i dette og benytter automatiserede robotter til at varetage din portefølje. Af samme årsag kan Nord.Investment tilbyde porteføljeforvaltning til kun 0,75% pr. år, hvilket er på niveau med næsten-ikke-ekisterende-omkostninger.

Desuden kan du gennem Nord.Investments få lavet en personlig investeringsplan, for dine hårdtoptjente penge, helt gratis. Investeringsplanen genereres direkte på deres hjemmeside, og er klar i løbet af 2 til 5 minutter.


Nemt samt variabel risiko & afkast

Ønsker du at prøve lidt mere kræfter med dine egne investeringsevner, vil jeg anbefale at du udnytter dig af ETF’er. Det er stadig utrolig simpelt, men du kan selv aktivt vælge hvilke sektorer, lande og branchetyper du ønsker at sætte din lid til.

Hvorfor lave investering gennem ETF?

Jeg selv anvender ETF’er til mine langsigtede investeringer, hvor jeg blot ønsker en lav risiko, men med mulighed for at følge de underliggende konjunkturer og business cycles i økonomien. Dermed kan jeg nemt flytte mine kontanter fra f.eks. industrisektoren til tech-sektoren og være utrolig spredt mellem virksomhederne her i, uden at foretage mig det store arbejde. Det er altså nemt, det skaber en bred diversificering i den valgte sektor/branche/land, og du kan aktivt sælge og købe som økonomien bølger sig afsted.

En populær ETF er Vanguards “VOO” som kan købes på både europæiske og amerikanske børser. Som dansker må du jf. ESMA-reguleringen dog ikke købe ETF’er forhandlet på amerikanske børser, så du er altid nødsaget til at finde den på en europæisk børs. (Desto mindre du er klassificeret som professionel trader).

VOO er en ETF som som følger det amerikanske SP500 indeks 1:1. Du får dermed en positionering mod USA 500 største virksomheder, ved at handle denne ETF – og dermed en position der følger den generelle udvikling i den amerikanske økonomi. Herudover findes der ETF’er indenfor alle tænkelige sektorer, brancher og lande. US-tech, Grøn omstilling, minedrift, Japanske Growth virksomheder, olie, udviklingslande, Danske C20 virksomheder, Guld og sølv og meget meget mere. Har du svært ved at vælge en enkelt aktie, men tror du på en sektor eller branche som helhed, har du her en nem mulighed for at blive eksponeret mod den samlede udvikling indenfor området.

Kort og godt: Du får altså med ETF’er mulighed for at variere din egen risiko, vælge de sektorer du tror på samt en nem måde at hoppe ud og ind af markedet på, uden at foretage mange handler. Derudover er kurtage og løbende omkostninger ofte på et rigtig lavt niveau.

Du kan købe ETF’er kurtagefrit på eToro

Derudover kan ETF’er også handles hos SaxoBank, der dog er lidt mere avanceret at anvende.

Læs mere om ETF’er i vores mere dybdegående artikel om emnet, lige her.


Let tidskrævende investering

Nyder du at bruge din tid på at pleje, passe og nusse om dine investeringer? Elsker du at være med på noderne, samt analysere og lede efter den næste investeringsraket, hvad end det er bitcoin, en pharma-aktie eller en growth virksomhed inden for teknologi? Så skal du absolut også gøre det, og det gør du bedst ved at købe enkeltstående aktier og sammensætte din helt egen personlige portefølje!

Investering i specifikt udvalgte aktier

Det er en videnskab i sig selv, at udvælge de rigtige aktier. Nogen køber på baggrund af akademiske regnskabsanalyser og nøgletal, som P/E-værdier, diskonterede cashflow-modeller, egenkapitalens afkastningsgrad med videre. Andre følger nyhederne og køber på baggrund af nyheder, virksomhedernes pipelines og lanceringer. Helt andre køber på baggrund af ideologien og drivkræfterne bag virksomhederne.

Men spørger du visse eksperter som eksempelvis Warren Buffet, så mener den garvede herre ikke, at du kan tjene mere ved at selektere dine aktier på denne måde, i det lange løb. Han tror på at markedets egen økonomiske fremgang vil slå dig på den lange bane. Han har sågar bevist sin påstand overfor en amerikansk hedgefond i et væddemål, hvor han investerede i en ETF, der fulgte SP500 indekset, og hedgefonden måtte udvælge lige præcis de aktier de ville. Som du nok har regnet ud, vandt Warren Buffet væddemålet med sin passive investering.

Den danske Lars Tvede har også i sin seneste bog, “Bobler, Bullshit & Børsfest” forklaret, at det ikke er muligt at handle enkeltstående aktier på baggrund af nyheder. For når nyheden kommer, vil den da straks være priset ind i aktien i form at kursstigninger. Det skyldes at markedet er det man vil betegne som “efficient”. Du vil derfor med høj sandsynlighed kun tabe ved at investere ovenpå en stor nyhed.

Norske NRK-TV har ligeledes her i 2020 foretaget et forsøg, hvor en flok køer fik lov at udvælge aktier, på baggrund af hvor de smed deres ‘kokasser’. Samtidig satte de også en række økonomiske eksperter på sagen, og disse fik lov at udvælge aktier ud fra deres finansielle viden. Har du gættet hvem der fik det største afkast? Nå, ikke? Det gjorde køerne selvfølgelig med deres tilfældige investeringer.

Er det så forkert at investere i enkelte aktier?

Når det så er sagt, så er det rigtige mange private investorer, som er yderst heldige og dygtige med deres udvælgelse af enkelt aktier. Jeg kender mange som har lavet deres livs største profit ved at investere i Tesla, Visa eller andre eksponentielt voksende virksomheder. Her snakker vi altså ikke om de årlige 10% gevinster, som vi andre opnår. Her er ofte tale om 100, 200 og 500% afkast. Så det kan godt betale sig, hvis du finder den helt rigtige aktie.

I den forlængelse: Ved du noget som andre ikke gør? Jamen så har du en enkeltstående chance for at bruge den viden til at opnå profit, for så er det endnu ikke priset ind i markedet.

En fortaler herfor er danske Helge Larsen, som har skrevet boget “Den tålmodige investor” hvor han forholdsvis kortfattet forklarer, hvordan du som privat investor bør udvælge de aktier du skal investere i. Bogen er yderst anbefalelsesværdig til en ny i investeringsverdenen.

Hvilken aktie er så den rigtige investering?

Lav din egen strategi for hvordan du udvælger aktier. Er det fordi du fundamentalt tror på aktien og ideologien og drivkræfter bag? Er det på baggrund af talrige regnskabsanalyser? Eller er det på baggrund af en teknisk analyse? Vi investerer alle ud fra forskellige forudsætninger, så find den forudsætninger der passer dig bedst. Gør kun det, der giver mening for dig og og for guds skyld. Invester aldrig på baggrund af hvad andre gør. Den sande gevinst ligger i at gøre det som andre ikke gør eller har set. Markedet er drevet af massepsykologi, og nøglen i investering er at overvinde denne.

En yderst kendt grundsætning gør sig netop også gældende her:

“Buy the dip, sell the high/news”

Deraf; køb på bunden – selv på toppen. Du ved ofte at toppen er nået, når nyheden kommer i pressen. For er det i pressen, så er det i prisen jf. Lars Tvedes citat fra hans nye bog.

Mangler du en platform hvor du nemt kan købe og sælge aktier?

Hos Financo anbefaler vi i så fald, at du benytter dig at eToro. eToro er yderst simpel og brugervenlig og opfylder næsten alle kriterier, uanset om du vil handle ETF’er, aktier, swingtrade eller daytrade. Opret gratis din profil i dag og påbegynd dine investeringer så snart du føler dig klar. Det tager kun et øjeblik.


Krævende og højrisiko

Skal vi en tur forbi det mest tidskrævne og sværeste niveau, kan vi ikke gå uden om følgende områder. Daytrading, swingtrading og aktiv handel med aktier. Det tangerer ofte til en fuldtidsbeskæftigelse eller mere. Men hold op hvor kan det være morsomt og ikke mindst spændende, når du aktivt trader og vælger aktier. Desuden kan afkastet ofte blive urealistisk stort. Men tilgengæld er det kun omtrent 20-25% af investorer, som formår at tjene penge på det.

Disclaimer: Daytrading og trading generelt er yderst højrisiko. Næsten ingen tjener penge på det. Vær opmærksom på, inden du begynder at handle med CFD’er og gearede produkter. Financo står ikke til ansvar for dine fejslagne handler.

Daytrading

Vi kender det fra film. Candlesticks og grafer som suser op og ned. Svedperler på panden og nerverne uden på tøjet. Daytrading kræver sin mand/kvinde.

Hvordan fungerer investering gennem daytrading?

Daytrading foregår ofte med et intenst fokus på en 5 minutters graf. Altså hvor hver enkelt candlestick varer fem minutter og indeholder alt kursaktivitet på de fem minutter. Herefter handler det næsten udelukkende om teknisk analyse. Med denne form for analyse, kigger du på massepsykologien. Hvad er dit næste træk? Er vi omkring trendlinjen? Er vi tæt på et modstandsområde? Har vi brudt et teknisk niveau? Det er spørgsmål, som suser gennem hovedet på en daytrader hele tiden. Ud fra egne erfaringer skal det siges; det kræver virkelig en enorm portion tålmodighed og selvdisciplin at daytrade.

Investering gennem daytrading. Der skal holdes skarpt fokus på graferne og candlesticks, for at få lavet den helt rigtige handel. Daytrading er en utrolig disciplin indenfor investering.
Et eksempel på, hvordan det kan se ud når der daytrades. Her trader Heine Axelsen gennem platform ETX. Heine har i sin tid med investeringer, brugt mange timer på at daytrade og er en af de 20-25%, som rent faktisk har et positivt afkast på den lange bane.
Egne erfaringer med daytrading

Jeg selv har forsøgt mig med daytrading de seneste to år. Jeg kan desværre ikke prale af de store gevinster som Heine her fra redaktionen kan. Det har været en meget blandet fornøjelse. I 2019 tabte jeg knap 18% på mine daytrades. Under COVID-19 faldet i februar/marts 2020 formåede jeg til gengæld at tjene himmelhøje 116% afkast. Det gjorde jeg blot ved at følge de overordnede modstands- og supportområder, som Heine har skrevet en artikel om her. Samtidig var det en næsten uset volatilitet i markedet, som kun gjorde det lettere at indhente store afkast. Jeg forsatte jagten i april og maj, hvor jeg tabte knap 55% af min gevinst igen. Herefter indså jeg at daytrading ikke er for enhver, og har næsten ikke gjort det siden.

Det kan anbefales at benytte sig af et excel-ark, til at tracke sin performance når der daytrades. Ellers kan du hurtigt tabe overblikket over din performance. Samtidig kan du finde ud af, hvilket setups der egner sig bedst til din daytrading stil. Hos Financo har vi lavet et sheets til formålet, som du er velkommen til at benytte dig af.

Swingtrading

Swingtrading er den lidt mere afslappede form for trading. Her kigger du ofte på 1 times grafen, og hopper kun med på de større udsving. Det er derfor en lidt lettere investeringsform, end tidligere omtalte daytrading. Principperne er de samme, til gengæld har du udført lidt færre handler når dagen er omme.

Skriv dig op til Financos daytrading-kursus!

Skrevet d. 24/07-2020
Senest opdateret: 04/10-2020
Forfatter: Simon Møller Andersen