Short Squeeze

short squeeze

Hvad er et short squeeze?

Et short squeeze kan være årsagen bag enorme kursstigninger i alle forskellige typer af aktiver. Det forårsages ved en høj kursstigning, hvor shortsellers bliver nødt til at købe aktier for at lukke deres position, hvilket får kursstigningen til at blive endnu vildere.

Nøglepunkter om short squeeze:

  • Et short squeeze er med til at accelerere en igangværende prisstigning, da dem der er short i aktivet er nødt til at købe aktivet for at lukke deres position.
  • Nogle tradere handler udelukkende aktier høj antal short-sellers, for at være med på disse eksplosive short squeezes.
  • Både at shorte et aktiv eller forsøge at finde en short squeeze er risikable tilgange til investering og ikke anbefalelsesværdigt

[mstock id=”1673″]

*67% af alle retailinvestorer taber penge på CFD-handel ved denne udbyder. Du skal overveje om du kan tage så høj en risiko og har råd til at tabe dine penge.

Short squeeze forklaret i detaljer

For at forklare begrebet, er man nødt til at forstå hvordan shortselling fungerer. Dette kan der læses mere om i vores artikel om shortselling.

Forklaring:

Forestil dig en aktie der har været faldende i årevis, dette vil tiltrække flere og flere short-sellers, der ønsker at tjene penge på at faldet fortsætter. På et eller andet tidspunkt bliver aktien så billig, at der vil komme et betydeligt købspres, hvis selskabet ellers er værd at investere i.

Købspresset kommer oftest efter gode nyheder, som for eksempel et godt regnskab. Det kan også være tekniske tradere der ser et godt købssetup.

Når det nye købspres begynder at få prisen til at stige betragteligt, vil short-sellers se deres profit forsvinde. Derfor vil de første short-sellers lukke deres position.

For at short-sellers kan lukke deres position, er de nødt til at købe de aktier tilbage som de har lånt for at kunne være short. Dette gør at prisen presses endnu højere, hvilket vil medføre endnu flere short-sellers ønsker at lukke deres position. Dette er grunden til at det kan stikke helt af og udvikle sig helt surrealistisk.

Det kan sammenlignes med sneboldeffekten.

Eksempler på short squeeze

Der kan findes utallige eksempler på short squeezes, men lige nu er den mest aktuelle og meget omtalte GameStop.

[mstock id=”1673″]

*67% af alle retailinvestorer taber penge på CFD-handel ved denne udbyder. Du skal overveje om du kan tage så høj en risiko og har råd til at tabe dine penge.

Det hele startede på et Reddit fora, hvor fokus blev rettet mod GameStop aktien, da aktien havde en short interest på over 125%, hvilket er meget højt. Nogle af dem der lå kort, var større hedgefunds, og derfor blev det for mange af Reddit brugerne en kamp mod hedgefundene.

Siden GameStop startede med at stige i pris, er aktien steget med over 2000%.

short squeeze

Derudover er der også det ikoniske shortsqueeze i Volkswagen, som skete i år 2008. Her steg prisen fra 200€ til lige knap 1000€.

volkswagen short squeeze