KOA Aktier – Kongsberg Automotive

<= Gå tilbage til oversigten over aktieanalyser

[mstock id=”1586″]

Live aktiekurs over Kongsberg Automotive aktien (KOA:OSL). Aktiegrafen leveres af Financo.

Kongsberg Automotive aktie – introduktion

KOA, som er forkortelsen for Kongsberg Automotive, er et norsk selskab, som undertiden er genstandsfelt for en utrolig stor debat på diverse aktie fora og investeringsgrupper på de sociale medier. Enkelte personer sammenligner en investering i KOA aktier med en investering i Norwegian aktier, med en henvisning til at det er det rene gambling. Når en sådan aktieinvestering af flere kategoriseres som gambling, skyldes det at flere og flere aktionærer sår tvivl om selskabernes overlevelse. Men hvad er egentlig op og ned? Denne artikel vil forsøge at tage dig igennem en struktureret gennemgang af Kongsberg Automotive, så du selv kan skabe dig en velbegrundet slutning, om din holdning til KOA aktien.

Når ovenstående er nævnt, skal det også siges, at utroligt mange har tjent store %-mæssige afkast på KOA aktien, ved at købe den på et bundniveau, og sælge den på de meget pludselige stigninger, som er opstået gennem 2020. Men om den endelige bund er fundet endnu, kan vi ikke give dig svaret på.

Live overblik over Kongsberg Automotive aktien

[mstock id=”1593″]

Ovenstående informationer om KOA aktien er opdateret for [mstock asset=”KOA.OL” info=”last_update”]

*Investering indebærer en risiko for at tabe sine penge. Andre gebyrer kan forekomme.

Kursmål for KOA’s aktie

På Financo er vi ikke tilhængere af kursmål. For som erfaret af statistikeren Burton Malkiel, findes der ikke nogen eksperter, som på lang sigt har formået at forudsige aktiers udvikling. Vores anbefaling er derfor at være påpasselig med at lytte til eksperters udtalelser. Kun de færreste formår at slå markedet og langt de fleste undervurderer aktier på lang sigt. Når det så er nævnt, så skal det også påpeges at der ikke er ret mange saglige kursmål for KOA aktien lige pt. Der er ingen konsensus på området. Men et bud som går igen flere steder, er en kurs på 4 NOK. Efter Financos overbevisning er det måske lige lovligt lavt sat, men vi er også i tvivl mht. aktien. Det er lidt et “knald eller fald” spil.

Husk på: Vestas aktien blev også betragtet som et “knald eller fald” spil tilbage i 2008-2009, og se derefter på aktiekursen for Vestas.

UPDATE 19. februar 2021: Akjseanalyser.com er ude med nyt officielt kursmål for KOA aktien.

 • På kort sigt: 4 NOK
 • På lang sigt: 10 NOK

Indhold i denne artikel

[mstock id=”1599″]

Hos Financo anbefaler vi eToro til handel med aktier (og kryptovaluta hvis du er ny indenfor dette område), da de har sænket deres handelsomkostninger så meget, at de nu er det billigste valg for en almindelig privat investor. Læs hele vores anmeldelse af platformen her. Denne hjemmeside finansieres af de få indtægter, der skabes gennem henvisningsprogrammer som dette. *Investering indebærer en risiko for at tabe sine penge. Andre gebyrer kan forekomme.

Kongsberg Automotive: Nyheder – 2021

Januar, 2021: 10:1 omvendt aktiesplit. 10 aktier ombyttes til 1. Flere tror at de har tjent over 1000% afkast, men det er blot graferne og aktiekurserne som endnu ikke er opdateret.

Hvad kan du tage med fra dette? Kursen er nu blevet så lav, at man har set sig nødsaget til at lave et omvendt aktiesplit. Det er sjældent positivt, men det kan være med til at skabe en forstærkende effekt rent psykologisk, hos mulige investorer. En højere kurs ser bare bedre ud udadtil.

Om KOA som virksomhed

Kongsberg Automotive ASA er en norsk virksomhed grundlagt i 1987 og placeret i automotive branchen. De producerer en bred vifte af bildele, til en lang række af de mest gængse biler. Selskabet er børsnoteret på Oslo-børsen pga. sine norske rødder, men har faktisk hovedsæde i Zürich, Schweiz.

KOA har de seneste år haft en minimal salgsvækst, hvilket også er kendetegnet for hele branchen (det automotive eftermarked). Der er opstået utrolig hård konkurrence på dette marked. Førhen værdsatte forbrugerne skandinaviske producenter. I dag handler det primært om prisen. Der er derfor i dag opstået en utrolig høj illoyalitet hos kunderne, hvorfor bl.a. Kinesiske og Indiske producenter vinder ind, pga. deres lave priser. Det har krævet en stor omstrukturering af ressourcer at følge denne udvikling i branchen, hvor KOA måske har hængt lidt i bremsen.

På grund af denne udvikling i branchen, er de større institutionelle investorer begyndt at hoppe ud af KOA aktien. Samtidig sker der det samme, som der skete med Norwegian, at flere private retail investorer hopper ombord. Der er stor frygt for at KOA vil gå konkurs i den kommende fremtid. De institutionelle investorer kan lide sikkerhed, og de små private kan lide høj risiko og store hurtige gevinster.

Fakta om Kongsberg Automotive ASA

 • Navn: [mstock asset=”koa.ol” info=”company_name”]
 • Grundlagt: I 1987
 • Type: Value aktie
 • Aktie klassifikation: [mstock asset=”koa.ol” info=”type”]
 • Børs: [mstock asset=”koa.ol” info=”exchange”]
 • Sektor: [mstock asset=”koa.ol” info=”sector”]
 • Industri: [mstock asset=”koa.ol” info=”industry”]
 • Antal ansatte: [mstock asset=”koa.ol” info=”employees”]
 • Børsværdi (Market cap): [mstock asset=”koa.ol” info=”market_cap”]
 • Højeste pris de seneste 52 uger: [mstock asset=”koa.ol” info=”52_week_high”]
 • EPS (fortjeneste pr. aktie): [mstock asset=”koa.ol” info=”eps_ttm”] NOK
 • P/E værdi: 300 (meget høj)
 • Udbytteprocent: Giver ikke udbytte.
 • Udbyttesats: Giver ikke udbytte.
 • KOA aktiens beta-værdi: β 2,077227

Analyse af KOA aktien

Beta-værdien er udtryk for aktiekursens følsomhed. Når det generelle marked flytter sig 10%, betyder en Beta-værdi på 2,077227 at KOA’s aktie flytter sig 20,77%. Aktien er derfor meget kursfølsom og udsat for volatilitet. Aktien er altså ikke en stabil aktie.

P/E-værdien er på 300 (0,011 NOK i fortjeneste pr. aktie til en aktiepris på 3,30 NOK) for Kongsbergs aktie. P/E står for “Price/Earning” – altså aktiens pris divideret med det seneste års fortjeneste for en aktie. Prisen på KOA aktien er altså 300 gange højere end hvad Kongsberg Automotive som virksomhed tjente det seneste år på bundlinjen pr. aktie (deres EPS).

En P/E-værdi højere end 20-30 anses ofte som høj og dermed en dårlig investering. Der findes dog naturlige årsager til, at enkelte aktier har en høj P/E værdi. Det kan være på grund af midlertidige udfordringer eller fordi at investorerne har store forventninger til selskabets fremtid.

*Investering indebærer en risiko for at tabe sine penge. Andre gebyrer kan forekomme.

Udfordringer for KOA og aktionærerne

Investorerne, som er tilbage i Kongsberg Automotives aktier, ses af mange som casino-spillere og gamblere, når der læses i diverse aktie-fora. Det er da også klart, at der er en stor usikkerhed forbundet med selskabet. Men er det ikke lige præcis når det hele ser sort ud, at man bør købe op i en virksomhed? Det er jo netop her at muligheden for de største gevinster skal findes! (Tænk bare på hvordan det er gået Vestas siden deres krise).

Det er i hvert fald en passus man ofte kan læse, når KOA aktien diskuteres. Og det er vel også det mind-set, der har skabet nogle af de største formuer vi ser i dag. Personligt vil jeg mene, at man virkelig skal tro på Kongsberg Automotives forretningsmodel, forstå deres business case, forstå udviklingen i det automotive eftermarked og ikke mindst forstå den ikke-ubetydelige risiko, som er, ved at købe denne slags aktier på bunden.

En af faktorerne, som virkelig har ændret forudsætningerne i branchen er, at almindelige sliddele på biler i dag holder op mod dobbelt så mange år, som de gjorde førhen. Det minimere naturligvis salget af netop disse dele. Det automotiv-virksomhederne nu skal tjene penge på, er omstillingen til de mere teknologiske og software-mæssige dele i biler, i følge analyseinstituttet McKinsey.

Overvejer du at sætte din opsparing ind i KOA aktier, så vil jeg anbefale dig at læse denne rapport om branchens udvikling fra McKinsey inden. Du finder den lige her.

[mstock id=”1599″]

Hos Financo anbefaler vi eToro til handel med aktier (og kryptovaluta hvis du er ny indenfor dette område), da de har sænket deres handelsomkostninger så meget, at de nu er det billigste valg for en almindelig privat investor. Læs hele vores anmeldelse af platformen her. Denne hjemmeside finansieres af de få indtægter, der skabes gennem henvisningsprogrammer som dette. *Investering indebærer en risiko for at tabe sine penge. Andre gebyrer kan forekomme. *Investering indebærer en risiko for at tabe sine penge. Andre gebyrer kan forekomme.

Teknisk analyse af KOA aktie

De sidste 15 års kurshistorik for Kongsberg Automotives aktie. Grafen er hentet hos SaxoBank.

Jeg vil ikke sætte nogle linjer på KOA og vise en vildere teknisk analyse. I stedet vil jeg hellere vise dig hele kursudviklingen for aktien. KOA blev slemt ramt under finanskrisen i 2007-2008. Sådanne kriser fører ofte et meget lavere salg af biler og bildele med sig, som du kan læse meget mere om i denne artikel om finansielle kriser.

Som du ligeledes kan læse af grafens udvikling, så har KOA aldrig formået er komme til hægterne igen, rent kursmæssigt. “Når det blæser, vælger nogle at bygge læhegn, hvor andre bygger vindmøller” er vel nok et yderst sigende citat her. I følge Joseph Schumpeter er det netop finansielle kriser, der skal til, for at aflive ikke bæredygtige virksomheder. Det som han kalder for “kreativ destruktion” – hvilket kort fortalt betyder, at sløve og store virksomheder falder under krisetider, mens kreative virksomheder spirer frem pga. innovation.

Men Kongsberg Automotive må sige at have holdt godt ved. Men der skal snart ske noget drastisk, hvis de ikke skal synge på sidste vers. Jeg vil anbefale at læse Lars Tvedes bog om konjunkturer, hvis du vil have en bedre forståelse af kriser, innovation og ikke mindst “aflivningen” af store gamle virksomheder.

Så… Er det en god idé at købe en KOA aktie?

Som et led i min universitetsuddannelse, skrev jeg et studie om det automotive eftermarked, som Kongsberg Automotive ASA som omtalt er en del af. I den forbindelse fandt jeg ud af hvor presset en branche dette er, men omvendt var der også konkurrenter, som på mange måder ligner KOA, der faktisk tjente styrtende med penge. Flere skandinaviske producenter tjener faktisk op mod 25% på bundlinjen. Det er ret godt i så tung en branche.

Med det sagt; hvis Kongsberg kan bevise at de kan omstrukturerer deres forretning, vil jeg gerne investerer i dem. Men på det tidspunkt, vil aktien nok allerede været steget en hel del. Så spørgsmålet bliver her: Hvornår er du villig til at tage risikoen? Hvor meget skal KOA bevise før du vil købe deres aktie?

<= Gå tilbage til oversigten over aktieanalyser

Køb aktier i Kongsberg Automotive (KOA)

Aktier i KOA kan købes flere steder, men kurtage og spread er meget forskellig. Vi har nedenfor listet hvor du billigst kan købe en aktie i Kongsberg Automotive ASA.

#1 – Køb aktier hos eToro (Har endnu ikke KOA – men er generelt billigst)

eToro er den billigste platform, hvis du ønsker at købe en aktier. Der er 0% kurtage, 0% provision og 0% kommission, når du handler en aktie hos eToro. Det eneste gebyr du har på denne platform er spread, som også er på alle andre handelsplatforme. BEMÆRK: At KOA endnu ikke er listet på eToro, men forventes listet, hvis de fortsætter sin overlevelse og får vendt forretningen.

*Investering indebærer en risiko for at tabe sine penge. Andre gebyrer kan forekomme.

Læs eventuelt vores anmeldelse af eToro og deres handelsplatform lige her, så er du godt rustet til at foretage din første handel.

#2 – Køb og sælg aktier som CFD hos Plus500

Plus500 er den næstbilligste platform, hvis du ønsker at handle aktier som CFD. Heller ikke Plus500 tilbyder handel med KOA aktier endnu, men forventes meget snarligt. Udfordringen med Plus500 er, at du ikke handler den “rigtige” aktie, men en CFD som følger aktiens præcise kursudvikling. Du bliver derfor positioneret med en gearing, som gør dig ekstra følsom overfor kursen. Det kan både være godt og ondt.

Der tabes penge på 72% af CFD-detailkontiene hos Plus500

Du kan læse vores anmeldelse af Plus500 lige her, hvis du ønsker at vide mere om handelsplatformen.

#3 – Køb dine KOA aktier hos SaxoBank

Du kan også købe aktier i KOA hos SaxoBank. Her er der 20 NOK i gebyr (15 kr), samt et variabelt spread på meget få NOK. Forvent cirka at betale 20-30 kr i gebyr ved en handel inklusiv valutaomkostninger. Du skal igen betale kurtagen når du ønsker at sælge aktien. Det giver en cirka omkostning for en fuldendt handel på 40-45 kr. Bemærk at SaxoBank er langt billigere end Nordnet.

#4 – Handel aktier i Kongsberg Automotive hos Nordnet

Nordnet er den sidste på vores liste. Deres kurtage og gebyrer starter fra 59 NOK, hvilket vil sige 85 kr. for en fuldendt handel (med både køb og salg). De er den absolut dyreste på vores liste, over hvor du kan handle KOA aktier.

Afrunding

Jeg håber du er blevet klogere på Kongsberg Automotive ASA, deres produkt og virksomhed, samt deres position på børsmarkedet. Måske er du også blevet klogere på, om du synes det er en god idé at købe en aktie i KOA, eller om Kongsberg aktier ikke er noget for dig. Har du nogen former for input eller kommentarer til dette indlæg, er du som altid velkommen til at kontakte os på mail@financo.dk.